Snelheid - Maak Een Punt Van Nul
Tags voor deze pagina:
Informatie

Snelheid

Rij jij wel eens te hard? Je drukt net even te hard het gaspedaal in, je hebt haast en let net even minder op je snelheid. Te hard rijden is een overtreding en is gevaarlijk. Ongeveer 1 op 3 dodelijke verkeersongevallen komt door te hoge snelheid.

Hoe harder je rijdt, hoe meer kans op (ernstig) letsel. Als je er over nadenkt is dat logisch. Als je harder rijdt, duurt het langer voordat je stil staat. En als je harder rijdt en je botst ergens tegen op, dan is ook de klap natuurlijk veel harder. Een botsing met 50km per uur staat gelijk aan een val vanaf 10 meter hoogte. Dat is ongeveer alsof je vanaf de derde verdieping van een gebouw valt.
Als iedereen zich aan de maximum snelheid zou houden, dan zouden er 25 tot 30% minder gewonden zijn in het Nederlandse verkeer.

Reactietijd: eerst schrikken dan remmen

Al een keertje een noodstop moeten maken? Dan weet je hoelang het duurt voordat je auto tot stilstand komt. Een noodstop duurt langer dan je denkt. Dat komt door je reactietijd. Het duurt het even voordat je op de rem trapt en je rijdt dus nog meters door op volle snelheid. En daarna volgt nog de afstand die je nodig hebt om de auto tot stilstand te brengen. En dat is niet alles:


Als je ineens een obstakel voor je auto ziet, trap je hard op de rem… toch? Nee, je eerste reactie is dat je schrikt. Terwijl je schrikt, bedenk je wat je gaat doen. En dan ga je pas remmen. Dat heet reactietijd. Tijdens deze schrik- en bedenktijd rijd je door met jouw beginsnelheid.

Nadat je op de rem trapt, staat je voertuig niet direct stil. De afstand die je nodig hebt om tot stilstand te komen vanaf het eerste moment dat je begint te remmen, heet de remweg. Hierbij spelen jouw snelheid en de gemiddelde remvertraging een rol. Remvertraging is het aantal kilometer per uur waarmee je snelheid elke seconde minder wordt.

Je remweg neemt dus toe met het kwadraat van je snelheid. Voorstel: Als je twee keer zo hard rijdt als mag, is je remweg (2 x 2) 4 keer zo lang. Rijd je 90 km/u in plaats van 30 km/u, dan is je remweg (3 x 3) 9 keer zo lang. De snelheid waarmee je rijdt, heeft dus veel invloed op de lengte van je remweg. Hoe harder je rijdt, hoe langer je remweg. Daarnaast is de kans op schade veel groter naarmate je harder rijdt.

Hadden we al gezegd dat het belangrijk is je aan de toegestane snelheid te houden?

Wil jij anderen bewust maken van het belang van het kennen van de limiet en je hieraan houden? In onze toolkit staan verschillende middelen die je in kunt zetten.

Meer snelheid, meer letsel

Hoe hoger de snelheid is waarmee je rijdt, hoe groter de krachten zijn die bij een ongeluk vrijkomen. En hoe groter het verschil is in snelheid van de weggebruikers die in botsing komen, hoe groter de kans is op letsel of overlijden. Bij een verkeersongeval met een auto die 30 km/uur rijdt, heeft een voetganger ruim 95% kans het ongeval te overleven, bij 50 km/uur nog maar 85% en bij 80 km/uur slechts 5%. (bron: SWOV). Houd dus altijd rekening met de snelheid waarmee je rijdt en met je medeweggebruikers.

Veilige snelheid

Langs de kant van de weg staan borden met de maximum snelheid vermeld. Maar let op: De maximum snelheid is niet altijd de meest veilige snelheid. Als het druk is op de weg of het weer is slecht (ijzel, sneeuw, veel regen) pas je vaak automatisch je snelheid aan en rij je vanzelf wat langzamer.

Rijd ook wat langzamer als je kinderen ziet spelen of als er veel fietsers zijn. Dan heb je voldoende tijd om te remmen. Jaarlijks overlijden diverse voetgangers en fietsers, doordat mensen 10 tot 15 km/u te hard rijden waar ze 30 of 50 km/u mogen. En wist je dat ABS (anti-lock braking system) jouw remweg niet verkort? Het houdt de auto alleen beter bestuurbaar.

Wil je meer weten over hulpsystemen in je auto en hoe deze wel kunnen helpen de maximumsnelheid aan te houden? Lees meer op onze pagina over Advanced Driving Assistance Systems (ADAS)

Ken de limiet

Weet jij eigenlijk nog hoe het zit met alle regels over snelheid? Is die kennis een beetje weggezakt. Bekijk hier de zes regels over snelheid.

Snelheid op bedrijventerreinen

Te hard rijden op bedrijventerrein is een grote ergernis. En dat niet alleen: het is ook gevaarlijk. Zoals we hierboven al beschreven: hoe harder je rijdt, hoe meer kans op (ernstig) letsel. 

Heb jij ook last van hardrijders op je bedrijventerrein? Lees op onze pagina over snelheid op bedrijventerreinen onze tips wat je er aan kunt doen.

LET OP:

  • Voor specifieke voertuigen en verkeersdeelnemers gelden andere maximumsnelheden. Denk bijvoorbeeld aan vrachtauto’s of auto’s met een aanhanger.
  • Er kunnen altijd omstandigheden zijn waardoor de “normale” maximumsnelheid niet meer geldt. Denk aan wegwerkzaamheden of bij een ongeval. Als dit wordt voorzien, staat dit aangegeven met bijvoorbeeld de matrixborden boven de weg of verkeersborden langs de weg. Maar soms is een situatie onverwachts. Ken dan zelf de limiet: pas jouw snelheid aan.

Deze video kan niet worden weergegeven vanwege je cookie-instellingen.
Accepteer alle cookies om deze video weer te geven.