Tags voor deze pagina:
Informatie

ADAS – Slimme technologie helpt de bestuurder

Ooit was de bestuurder van een auto degene die alles zelf deed: remmen, gas geven, schakelen, maar ook parkeren, binnen de lijnen rijden en zorgen dat je niet te hard rijdt. Die tijd ligt achter ons. Steeds meer auto’s worden uitgerust met slimme technologieën om vellig en comfortabel te rijden.

ADAS training

Een van de bekendste hulpmiddelen in de auto ofwel rijhulpsystemen zijn de camera’s waardoor je gemakkelijk kunt inparkeren. Maar er zijn er meer. Een aantal ervan is vanaf 1 juli 2022 in heel Europa verplicht in nieuwe auto’s:

  • Intelligent Speed Assistant (ISA): een waarschuwingssysteem dat ingrijpt als je te hard rijdt.
  • Een waarschuwingssysteem bij vermoeidheid of bij gevaarlijk gebruik van de smartphone.
  • Rijbaanassistentie: een waarschuwingssysteem dat een piepsignaal geeft als je per ongeluk over de lijnen van je rijstrook rijdt. Of een trilling geeft aan het stuur als je je rijstrook wilt verlaten zonder dat je je richtingwijzer hebt uitgezet.
  • Een noodremsysteem dat remt als er plots een kind oversteekt.
  • Parkeersensoren.
  • Een achteruitrijcamera.
  • Een ‘black box’ bekend van vliegtuigen maar nu ook in de auto: een datarecorder die voertuiggegevens opslaat voor het geval een incident plaatsvindt.
  • De mogelijkheid om een alcoholslot te installeren.

Hoe gebruik je al die technologie?

Veel automobilisten hebben al een deel van deze technologie in de auto. Maar dat betekent niet direct dat ze het ook gebruiken. Ook hier geldt: onbekend maakt onbemind. Echter, deze systemen helpen automobilisten om veilig en comfortabel onderweg te zijn. Daarom heeft het ROV Zuid-Holland het initiatief genomen om samen met Buro TAB en Prodrive Academy een ADAS-training te ontwikkelen.

ADAS staat voor Advanced Driving Assistance Systems.

Meer weten over ADAS? Wat je er mee kan?

Ga naar de training: ADAS video training. Je leert hoe een aantal systemen werken en wanneer je ze het beste of juist niet kunt gebruiken. Deze training is door overheden en werkgevers ook goed inzetbaar bij hun inwoners en medewerkers.

We zijn wel benieuwd wat je van de training vindt en wat je ervan hebt geleerd. We vragen je daarom om achteraf een paar vragen te beantwoorden. Door de vragenlijst in te vullen maak je kans op een training in je eigen auto met een instructeur. Veel succes!