Tags voor deze pagina:
Nieuws

Gedragsaanpak voor verkeersaso’s: lessen uit het webinar

Op 11 februari organiseerde het ROV Zuid-Holland een webinar voor mensen, die professioneel te maken hebben met de aanpak van verkeersonveilig gedrag door hardrijders, in de volksmond “verkeersaso’s”. Tijdens het webinar kwamen onder andere de resultaten aan de orde van een recent onderzoek in Zuid-Holland naar de achtergronden van het gedrag en kansen voor een aanpak. In het onderzoek lag de focus op imponeergedrag. Voor het bedenken van een kansrijke aanpak is het immers belangrijk om de drijfveren voor dat gedrag scherp te krijgen (zie de afbeelding, hier in groot formaat te downloaden). En daarin verschilt snelheidsgedrag om te imponeren van bijvoorbeeld onbewuste overtredingen in de woonwijk of te hard rijden door bezorgkoeriers.

Meer dan 100 mensen namen aan het webinar deel. De belangrijkste resultaten en de link naar het volledige verslag staan hieronder.

Uitkomsten van het webinar en een oproep

  • Het gedrag van verkeersaso’s is niet makkelijk te beïnvloeden, daarom moet je kijken naar een mix van maatregelen preventief, in het moment en achteraf en dat moeten we samen doen als wegbeheerder, politie en het Openbaar Ministerie.
  • Er is nog weinig onderzoek in de literatuur rond deze doelgroep. Daarom zullen we de komende jaren ook meer onderzoek moeten doen.
  • Er is bij de deelnemers veel interesse voor mobiele flitspalen. Dit voorjaar verschijnt het evaluatierapport van het CVOM (Centrale Verwerking Openbaar Ministerie) over dit onderwerp, zodra dit gereed is delen we dit met de professionals.
  • Voor een campagne gericht op de doelgroep vragen we gemeenten te kijken naar wie de doelgroep opkijkt dus lokale influencers in de wijk, maar een goed idee is ook om met een landelijke influencer een bredere doelgroep te bereiken.
  • Het ROV, de betrokken gemeenten en politie willen graag snel door om in het aankomende seizoen (mei) met elkaar een gerichte, aansprekende campagne te voeren. Heeft u ideeën of weten uw jongerenwerkers goede boegbeelden? Laat het ons weten via meedoen@maakeenpuntvannul.nl  

Downloads:

Het volledige verslag van het webinar is hier te vinden.
De presentatie van Ger Lulofs (gemeente Rotterdam) staat hier.
De presentatie van Bert van Haaften (politie) is hier te downloaden.
De praatplaat met de route naar de aanpak staat hier.