Tags voor deze pagina:
Informatie

Quickscan gedrag

Het overgrote deel van de verkeersongevallen wordt veroorzaakt door menselijk gedrag, zoals te hard rijden, afleiding, vermoeidheid of rijden onder invloed. Gedragsverandering is dus essentieel als we de verkeersveiligheid willen verbeteren.

In de afbeelding zie je een voorbeeld van het eindresultaat van een quickscan: een pijl op de grond die de juiste route wijst en een bord met de tekst 'Oversteken? Volg', waarna de pijl te zien is.

Veel verkeersgedrag is automatisch gedrag. Om het te kunnen veranderen is het belangrijk je te verdiepen in de drijfveren achter het gedrag. Kennis van (verkeers)psychologie helpt daarbij. Het ROV Zuid-Holland biedt daarom – in samenwerking met Dijksterhuis & Van Baaren, Shift Gedrag en Studio Moan  – Quickscans aan. Dit is een laagdrempelige manier om in een kort tijdsbestek te verkennen hoe gedrag in een bepaalde situatie veranderd kan worden. Denk aan voetgangers die door rood licht lopen, auto’s die verkeerd parkeren of e-bikers en scooters die strijden om een plekje op het fietspad.

Voor wie zijn de quickscans en hoe zien ze eruit?

De quickscans zijn bedoeld voor gemeenten en bestaan uit drie stappen. In de eerste fase kijken we naar het gedrag dat we willen veranderen. Na een intake en locatiebezoek, organiseren we een brainstormsessie. Tijdens deze sessie – onder begeleiding van Dijksterhuis & Van Baaren – achterhalen we wat kansrijke interventies zijn.

In de tweede fase vertalen Shift Gedrag en Studio Moan de kansrijke interventies vervolgens naar concrete ideeën.

Ten slotte worden in de derde fase deze ideeën ook daadwerkelijk gerealiseerd. Denk bijvoorbeeld aan gronduitingen, borden langs de weg of een campagne.

Je kan na iedere stap besluiten om door te gaan of zelf verdere invulling te geven aan het vervolg.

Voorbeelden

Quickscan fietspad Kanaaldijk Noord (A15)

Op de weg staat een icoon van een duimpje omhoog met daaronder de tekst 'GA!'.

Het fietspad Kanaaldijk Noord is een smal fietspad. Vooral bij het inhalen kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Verbreden van het fietspad is niet mogelijk. De gemeente Hardinxveld-Giesendam en het Waterschap Rivierenland lieten daarom een quickscan uitvoeren. Na overleg met de betrokkenen zijn teksten en pictogrammen op het fietspad geplaatst, waarin wordt aangegeven wat van fietsers en scooterrijders wordt verwacht: Afremmen, Laat je horen, Achter elkaar, Ga!

Quickscan Vrouwenakkersebrug (N231)

Voor fietsers is het bij de Vrouwenakkersebrug op de N231 onduidelijk hoe zij het beste kunnen oversteken. Zo gebruiken ze vaak de autoweg in plaats van het fietspad, wat tot onveilige situaties leidt. Om de verkeerssituatie te verbeteren, heeft de provincie een quickscan laten uitvoeren en vervolgens verschillende maatregelen genomen. Aan de oostzijde van de brug – waar fietsers vaak het voetpad gebruiken – zijn markeringen en borden geplaatst met de oproep om het voetpad lopend over te steken. Aan de westzijde zijn borden en pijlen toegevoegd om de juiste route te verduidelijken.

Op het fietspad staat een groene pijl om de juiste route te verduidelijken. Naast het fietspad staat een bord met de tekst 'Linksaf of rechtdoor? Volg'. Onder 'Volg' staan vervolgens pijlen die corresponderen met de pijlen op de weg.
Een blauwe wegmarkering van iemand met de fiets aan de hand en voetstapjes.
Verkeersbord waarop staat 'In de blauwe zone: fiets aan de hand naar e overkant'. Daaronder is een icoon van een fietser met fiets aan de hand te zien.

Meer weten?

Is een quickscan ook voor jou interessant? Of wil je eerst meer weten? Neem dan contact op via informatie@rovzh.nl