Robert Medenblik, directeur van verhuisbedrijf Van der Velde ’t Veentje is een bevlogen en zeer betrokken ondernemer. “Wij zijn een sociaal betrokken onderneming. Dat vertaalt zich naar bijvoorbeeld duurzaamheid en inzet voor maatschappelijke initiatieven”. Vanuit persoonlijke motivatie pakt Robert ook het ambassadeurschap Verkeersveiligheid op.
“Ik werd geraakt door het bericht van een dodelijk ongeval tussen een kind en een vrachtauto. De chauffeur had de fietser over het hoofd gezien. Ik ben zelf vader. Ik kan me het leed van het verlies van een kind nauwelijks voorstellen. Dat wil niemand meemaken.
Als verhuisbedrijf hebben wij dagelijks diverse vracht- en bestelauto’s op de weg. Gelukkig hebben we nog nooit zo’n ongeval mee gemaakt. En ik wil er alles aan doen om dat ook te voorkomen.”
Medenblik heeft naar aanleiding van het ongeval zijn eigen organisatie onder de loep genomen. “We hebben al aandacht voor verkeersveiligheid, maar we kunnen meer doen,” was zijn conclusie en er is daarom direct een actielijst opgesteld.
Van der Velde ’t Veentje zet zich op lagere scholen in voor uitleg over de dode hoek. Er is staand beleid op rustig en zuinig rijden. Dat bevordert de verkeersveiligheid. Daarnaast zit op alle auto’s een bijrijder. Die kijkt mee en kan ook corrigeren indien nodig.
Staand beleid is ook dat chauffeurs geen gebruik maken van hun mobiele telefoon tijdens het rijden.
Een nieuwe aanvullingen is dat intern een opfriscursus verkeersregels wordt opgepakt en dat er wordt gekeken naar meer aanvullende trainingsmogelijkheden. Er wordt actief gecommuniceerd over het MONO rijden en het installeren van een gratis app op de (werk)telefoons om afleiding nog beter te voorkomen.
Bandenspanningscontroles worden al jaarlijks periodiek uitgevoerd. Vrachtwagens worden uitgerust met een dode hoek signaleringssysteem en voor fietsende collega’s is er altijd gratis vervangende fietsverlichting in het geval deze defect is.
Robert doet ook een oproep aan andere organisaties in Den Haag en directe omgeving: “Laten we met elkaar er voor zorgen dat er in onze stad geen dode hoek ongevallen meer gebeuren. Hoe mooi zou het zijn als we dat voor elkaar zouden kunnen krijgen.”