Tags voor deze pagina:

Peuterhoeve

Mariëlle van der Plaat - eigenaresse

Kinderen spelenderwijs leren over de regels in het verkeer.

Kinderen van de Peuterhoeve houden een spandoek vast met "Hier maken wij een punt van nul verkeersslachtoffers - doe mee"

De Peuterhoeve in Mijnsheerenland (Hoeksche Waard) is een kinderdagverblijf voor kinderen van 0-4 jaar. In hetzelfde pand is BSO de Speelhoeve gehuisvest. Eigenaresse Mariëlle van der Plaat vindt het belangrijk dat de kinderen spelenderwijs leren over de regels in het verkeer. Op haar 23ste werd Mariëlle geconfronteerd met een ernstig verkeersongeluk met dodelijke afloop. “Wat ik heb meegemaakt, kan iedereen overkomen. Daarom zet ik mij in voor verkeersveiligheid. Mensen ergens bewust van maken, daar begint het mee”, zegt Mariëlle.

Leren door te doen

Kinderen leren door te doen. Bij de Peuterhoeve gebruiken ze hiervoor onder andere de verkeerskist. Een kist met allerlei speelgoed om het met elkaar over verkeer te hebben. Er zitten voorleesboekjes, puzzels, verkeersborden en een stoplicht in. “Het politiepak is één van de favorieten uit de kist bij de kinderen,” vertelt Mariëlle met een lach.

Ouders motiveren

Mariëlle probeert vooral ook de ouders te motiveren met hun kinderen aan de slag te gaan met verkeersveiligheid. Zij vraagt hen bijvoorbeeld achteruit in te parkeren bij het brengen en halen van hun kinderen. Dat lijkt een overbodige vraag, maar vooruit wegrijden is echt veiliger, je hebt meer overzicht en zo verkleint de kans op ongelukken. “De eerste minuten van een autorit, zijn ouders vaak nog helemaal niet bezig met autorijden,” zegt Mariëlle. “Als je achteruit wegrijdt, heb je te maken met een dode hoek. Daarnaast verandert de omgeving, nadat je de auto hebt geparkeerd. Zo kan het zijn dat je bij aankomst de enige bent op de parkeerplaats, maar bij het weggaan staan er ook auto’s van andere ouders.“ Door ouders op deze manier bewust te maken van hun gedrag hoopt Mariëlle dat ze ook op andere plaatsen achteruit inparkeren.

Zet je licht aan!

Mariëlle kijkt ook buiten haar directe omgeving. Het fietspad dat langs de Peuterhoeve loopt is donker. Toen ze hoorde van de landelijke campagne “Zet je licht AAN” heeft samen met de oudste kinderen de tag op het fietspad gespoten.

Goed voorbeeld

Het verhaal van de Peuterhoeve en de Speelhoeve is een mooi voorbeeld van hoe aandacht voor verkeersveiligheid wordt ingepast in de dagelijkse gang van zaken in een organisatie. Samen met Mariëlle van der Plaat, die ambassadeur is voor de aanpak “Maak een punt van nul”, bouwt het ROV Zuid-Holland aan een stappenplan voor kinderopvangorganisaties, die ook met het onderwerp aan de slag willen gaan of er meer mee willen doen.
“Kinderen zijn kwetsbaar in het verkeer, je kunt niet vroeg genoeg beginnen met aandacht voor hun veiligheid.

Kinderen zijn kwetsbaar in het verkeer, je kunt niet vroeg genoeg beginnen met aandacht voor hun veiligheid.

Deze video kan niet worden weergegeven vanwege je cookie-instellingen.
Accepteer alle cookies om deze video weer te geven.

Deel dit bericht via:

Maak een punt

Meer ambassadeurs

BAM Infra Nederland regio Den Haag

Tags voor dit artikel:
Erik Thjissen BAM
Lees meer