Tags voor deze pagina:
Nieuws

Inspiratielunch Ambassadeurs Verkeersveiligheid

Diverse organisaties in Zuid-Holland spreken zich uit voor meer aandacht voor verkeersveiligheid. Als ambassadeurs vragen zij anderen hiermee aan de slag te gaan, maar natuurlijk willen zij ook zelf het goede voorbeeld geven.

Op 17 maart jongsteden kwamen de ambassadeurs bij elkaar tijdens een inspiratielunch. Na de eerste schrik bij het horen van de recente verkeersveiligheidscijfers in Zuid-Holland zagen zij allerlei kansen om hun verantwoordelijkheid te pakken en met medewerkers aan de slag te gaan. Van het op de werkvloer bespreekbaar maken van MONO, het ongestoord onderweg zijn, tot aan een onderlinge competitie om de kennis over verkeersregels op te vijzelen.  

Afleiding in het verkeer  

Het afgeleid worden in het verkeer is een oorzaak van veel ongevallen. MONO rijden is dus belangrijk. “Als werkgever heb je de verantwoordelijkheid én een belang hoe medewerkers reizen,” was de algemene mening. 

Een handig hulpmiddel om het onderwerp afleiding bespreekbaar te maken is de MONOmeter, een vragenlijst over het gebruik van de telefoon in de auto. En de MONOsimulator is een handig hulpmiddel. Een aantal ambassadeurs heeft hier al ervaring mee opgedaan en zij deelden hun enthousiaste ervaringen. “Verkeersveiligheid is vaak onderwerp van gesprek. Als je aanwijzingen op papier meegeeft, loop je ertegen aan dat niet iedereen even taalvaardig is. Bij de MONOsimulator ervaar je wat er gebeurt en begrijp je het direct. En er werd gemeld: “Juist als leidinggevende moet je ingrijpen als een medewerker in de auto een Teams-vergadering volgt. Ook als het beeld uit is.” 

De verkeersveilige bestuurder 

Op je 18e je rijbewijs halen en dan de regels niet meer bijhouden is niet handig. Juist die kennis over de verkeersregels en verkeersborden moet je up-to-date houden.  

Wie weet wat deze markering of dit bord betekent? 

Een verkeersregelquiz die een van de gemeentes jaarlijks inspireert als voorbeeld. De ambassadeurs hebben veel belangstelling voor zo’n competitie onderling! 

Veel ernstige en dodelijke ongevallen gebeuren door het rijden onder invloed van alcohol, drugs of medicijnen. Voor dit onderwerp zagen de ambassadeurs een rol voor werkgevers weggelegd. Bij de vrijdagmiddagborrel en de bedrijfsfeesten kan je vooraf vragen met het OV te komen. En natuurlijk zorg je voor een ruim aanbod alcoholvrije dranken.” En: ”De werkgever is onder bepaalde omstandigheden verantwoordelijk voor de woon-werkreis. Als je medewerkers de gehele dag hebben gewerkt en daarna hebben overgewerkt tot ’s nachts 1 uur dan weet je dat ze niet meer fris zijn”. Het is belangrijk om het gesprek te voeren. 

Veilig op het fietspad 

Met elkaar stimuleren we actief het gebruik van de fiets, maar het aantal fietsongevallen neemt wel jaarlijks toe. Hoe gaan we om met dilemma? De vraag is wat werkgevers hiermee kunnen? Organiseer bijvoorbeeld binnen het bedrijf een dag of een week van de fiets-veiligheid. Zorg dat er fietslampjes binnen het bedrijf zijn in geval van nood en geef informatie over het gebruik van een (deel) e-bike of speed pedelec. Fietsen is gezond, doe het vooral veilig. Vergeet daarom de fietshelmen niet!  

Ook interesse? 

Draag jij verkeersveiligheid een warm hart toe? Willen jullie als organisatie ambassadeur worden en aan de slag gaan met verkeersveiligheid? Neem contact met ons op: informatie@rovzh.nl 

Ambassadeurs belangrijke schakel in meer aandacht voor verkeersveiligheid!