Kinderen 0-16 jr - Maak Een Punt Van Nul
Tags voor deze pagina:
Doe mee

Kinderen 0-16 jr

Nog al te vaak zijn kinderen en jongeren betrokken bij ongelukken. Voor deze doelgroep zijn er programma's voor scholen in Zuid-Holland. Ouders kunnen daarnaast zelf ook een grote bijdrage leveren aan de verkeersvaardigheid van hun kinderen.

Foto van Kinderen die vrolijk en veilig fietsen in de zon.

Jonge kinderen

Voor de basisscholen in Zuid-Holland is er het programma SCHOOL op SEEF. SCHOOL op SEEF helpt leerlingen van basisscholen om zich veilig en verantwoord te gedragen in het verkeer. Het programma bevat allerlei soorten lessen: van leerzame filmpjes tot uitdagende verkeersplaten, en van uitleg in de klas tot speelse oefeningen in de praktijk. Het geeft de (verkeers)leerkracht alle hulpmiddelen om met verkeersveiligheid aan de slag te gaan.

Maar de school kan het niet alleen. Daarom maakt SCHOOL op SEEF het voor scholen veel gemakkelijker om de handen ineen te slaan met ouders en de gemeente. Samen checken ze de routes in de buurt, de verkeerslessen op school en de kennis en het gedrag van de leerlingen. Een nuttig én vrolijk leerproces, waar niet alleen de school, maar de hele omgeving veiliger van wordt.

Ouders

Daarnaast blijft de rol van de ouders thuis erg belangrijk bij de verkeersopvoeding van jonge kinderen. Lees onderstaande verkeerstips voor ouders.

1. Oefen regelmatig met jouw kind, ook in het verkeer, van jongs af aan

Bijvoorbeeld: oversteken als voetganger en fietser, fietsen op veilig terrein en op bekende en minder bekende routes.

2. Zorg dat de fietsen in orde zijn

Check regelmatig remmen, verlichting, bel en frame, ook samen met jouw kind.. We hebben een checklist voor je gemaakt.

3. Geef het goede voorbeeld!

Kinderen zien en kopiëren meer dan veel mensen denken. Dus steek de hand uit bij het afslaan, laat de smartphone in de tas in het verkeer en kijk goed uit bij het oversteken.

4. Ga lopend of op de fiets naar school

Dagelijks ervaring opdoen in het verkeer is belangrijk om verkeersvaardig te worden. Bovendien is lopen of fietsen naar school gezond, goed voor frisse lucht én leuk! Kom dus lekker lopend of fietsend naar school. Is dat niet elke dag mogelijk? Misschien lukt het wel op één dag in de week. Maak er een vaste dag van!

5. Voor- of achterop de fiets? Vervoer uw kind veilig!

Gebruik een goedgekeurd fietszitje, sluit gordels en voetriempjes bij iedere rit en gebruik goede spaakafschermers.

Deze tips staan ook in een leuke flyer.

Pubers

Na de basisschool verandert er van alles voor kinderen, ook wat betreft hun verkeersdeelname: op weg naar de school voor voortgezet onderwijs komen ze op nieuwe routes, vaak samen met anderen in een groep op de fiets.
Voor middelbare scholen is het programma TotallyTraffic, met een uitgebreide serie eigentijdse lessen over allerlei onderwerpen.

Al lijkt het soms misschien niet zo, ouders hebben ook in de puberjaren nog een belangrijke rol in de verkeersopvoeding. Zo is het belangrijk om aandacht te besteden aan een veilige fiets voor je kind, en om in gesprek te gaan over veilig gedrag op de route van en naar school. Ook de risico’s van alcohol en drugs in het verkeer zijn een belangrijk gespreksonderwerp.

Ga bijvoorbeeld een contract aan met je kind over samen veilig blijven in het verkeer.

Bekijk ook de brochure met tips.

Maak een punt

Doe een belofte

Doe jij ook mee? Spreek jouw beloftes uit om een punt van nul te maken.

Er zijn tot nu toe 2912 beloftes gedaan

Bedankt!

Complimenten aan jou. Je wilt je veiliger gaan gedragen in het verkeer en doet die belofte aan jezelf.

Deel je belofte via social media

Deel dit bericht via: