Tags voor deze pagina:
Informatie

Fietshelm

Gebruik je kop, zet een helm op! We zijn het misschien nu niet gewend maar als je de cijfers ziet ga je die helm wel dragen.
In 2022 belanden maar liefst 88.800 fietsers op de Spoedeisende Hulp. En ruim 15.000 fietsers liepen tijdens een verkeersongeval hersenletsel op. Het is duidelijk: het aantal fietsongevallen met hersenletsel neemt steeds verder toe. Artsen voor Veilig Fietsen roept daarom op tot het dragen van de fietshelm.

Cijfers en feiten

Met helm 62% minder kans op hersenletsel

  • Een fietshelm verkleint de kans op ernstig hoofd- of hersenletsel bij een botsing of val met 62%.
  • Het risico op dodelijk hoofd- of hersenletsel wordt door een fietshelm zelfs met 70% verkleind.
  • Als iedereen een fietshelm draagt, zijn er jaarlijks, naar schatting 85 verkeersdoden en 2.500 verkeersgewonden minder.

Fietsers en e-bikers zijn steeds vaker betrokken bij een ongeval en ze zijn dan erg kwetsbaar. Een groot deel van de slachtoffers loopt daarbij hersenletsel op. (bron: SWOV).

Veel eenzijdige fietsongelukken door vallen

VeiligheidNL deed op verzoek van het ministerie van Infrastructuur onderzoek naar kinderen en het gebruik van een fietshelm. Daaruit blijkt dat kinderen vaak betrokken zijn bij een eenzijdig fietsongeluk (bijvoorbeeld door een voet tussen de spaken, een verkeerde stuurbeweging, een slecht wegdek of gladheid). 86% van de kinderen tussen 0-12 jaar die bij de spoedeisende hulp kwamen na een verkeersongeval had een enkelzijdig ongeval op de fiets. (bron: SWOV) De meeste letsels bij jonge kinderen ontstaan door vallen, dan is een fietshelm heel effectief.

Wat betreft ziekenhuisopnamen gaat het om 500 slachtoffers van 0-19 jaar oud. Daarvan zijn er 220 van 0-9 jaar oud. Een fietshelm kan dus veel ellende voorkomen. Uit buitenlandse studies blijkt dat het risico op hoofdletsel daalt met ten minste 45% bij het gebruik van een fietshelm.

Dr. William L.M. Kramer is kinderchirurg-traumachirurg en expert op het gebied van hoofd- en hersenletsel bij kinderen als gevolg van fietsongevallen. Hij heeft elke dag te maken met kinderen met hersenletsel. Lees hier zijn hele verhaal.

William Kramer met een helm op

Wat doet een fietshelm?

De buitenkant van een fietshelm is glad. Dit zorgt ervoor dat je bij een val als het ware een beetje kan doorglijden waardoor nekletsel kan worden voorkomen. Doordat een helm aan de buitenkant ook hard is, kunnen scherpe voorwerpen niet naar binnen dringen. Een fietshelm vangt de klap van een val op en verdeelt het over een groter oppervlak, de impact wordt hiermee verdeeld. Aan de binnenkant van de helm zit een zachte, absorberende schuimlaag. Die laag wordt ingedrukt bij een val en beschermt zo de hersenen.

Maak de fietshelm wel goed vast met de gesp en de riempjes. Hij moet bij een val niet van het hoofd afglijden.

Hoe draag je een fietshelm juist?

Zet de helm haaks op je oren, net boven je wenkbrauwen. Zorg ervoor dat je voorhoofd en slapen ook goed zijn afgedekt. Het is belangrijk dat je de helm niet te ver achter op je hoofd zet als een hoed. Als de helm goed horizontaal staat, dan beschermt hij zelfs je voorhoofd als je plat voorovervalt.

Veel helmen hebben aan de achterkant een knop waarmee je de wijdte van de helm kan verstellen. Een goed passende helm zit niet te los, maar ook niet te strak. Je kunt dit goed testen door voorover te buigen. Blijft de helm goed zitten en schuift hij niet? Dan zit hij goed!

De riempjes en sluiting

Zet de riempjes vast en gebruik de gesp. Bepaal ook hier de juiste lengte: niet te strak en niet te los. Tussen je gezicht en het riempje moet nog net een vinger passen. Vaak zitten de riempjes als een driehoek om je oren heen, zorg dus dat je oren vrij blijven. De sluiting van de helm hoort onder de kaken te zitten. Zit die te hoog, dan kan de sluiting per ongeluk losschieten. Draag je een bril, zorg er dan voor dat de pootjes over de riempjes van de helm zijn geplaatst.

Haarspeldjes en andere haaraccessoires zijn minder veilig. Draag in plaats daarvan bijvoorbeeld een lage paardenstaart.

Dag van de fietshelm: 10 april 2024

Jaarlijks wordt de Dag van de fietshelm georganiseerd in april. Op deze dag besteden veel partijen aandacht aan het belang van het dragen van de fietshelm.

Kijk hier in onze toolkit voor meer materialen die je kunt gebruiken, zoals posters & flyers. Ook vind je hier een aantal social posts: teksten, afbeeldingen én gifje.

Je kunt de materialen ook bestellen in onze webshop.

Lees alles over de Dag van de fietshelm en de verschillende onderzoeken op de site.