Tags voor deze pagina:
Informatie

Rijden onder invloed van alcohol

Een biertje of een glaasje wijn? Moet dat kunnen als je nog onderweg gaat in het verkeer?
Wettelijk is een laag promillage toegestaan, maar is dat dan ook het uitgangspunt voor bewustwording en voorlichting?

Het gebruik van alcohol door verkeersdeelnemers is een oorzaak van ongevallen en ook dodelijke slachtoffers. Het is niet bekend om precies hoeveel doden en gewonden het gaat.
Metingen uit 2022 laten in vergelijking met eerdere metingen uit 2017 een verdubbeling zien van het aantal gemeten overtredingen tijdens weekendnachten. Berichten over alcohol gebruik bij deelscooters, maar ook onder fietsers zijn zorgwekkend.
Lees meer cijfers in de factsheet van het SWOV.

Wie wordt aangehouden met een te hoog promilage in het bloed kan een rijontzegging krijgen. Dat geldt voor iedere verkeersdeelnemer. Zo kan flink een aanhouding als je flink bent aangeschoten op de fiets, betekenen direct niet meer verder fietsen, maar ook leiden tot het ongeldig verklaren van het brommer- of autorijbewijs.
De politie of het OM kunnen melding maken bij het CBR. Naast het het ongeldig verklaren van het rijbewijs kan er dan ook een verplichte gedragscursus worden opgelegd.

Samen aan de slag

Om verkeersdeelnemers bewust te maken van de risico’s van alcohol, maar vooral ook om hen op te roepen tot goed gedrag is er de campagne BOB. In de campagne middelen licht de nadruk op alcoholvrije verkeersdeelname. Ga je samen op stap, zorg dat iemand de BOB is, maar denk er ook over na hoe jij zelf naar huis gaat van dat feestje?

Als overheid en beleidsmaker kan je zorgen dat de uitingen van de campagne en informatie over de risico’s van alcohol onder de aandacht komen via de eigen communicatie. Een andere mogelijkheid is om met partijen in gesprek te gaan die dat zelf ook kunnen.
Denk hierbij aan sportverenigingen met een gesprek over de derde helft, maar ook aan het stimuleren van onderwijsinstellingen om vanaf bovenbouw VO, MBO, HBO en WO het thema bespreekbaar te maken.

En natuurlijk heeft een gemeente ook een rol als vergunningsverstrekker. Kunnen organisatoren van evenementen en festiviteiten gevraagd worden om aandacht te besteden aan het onderwerp in hun communicatie?

Het Kennisnetwerk SPV brengt de mogelijkheden voor interventies in kaart en geeft op die manier een handreiking.