Materialen Doortrappen - Maak Een Punt Van Nul
Tags voor deze pagina:
Informatie

Materialen Doortrappen

Het programma Doortrappen heeft de ambitie dat ouderen zo lang mogelijk veilig blijven fietsen.: veilig in het verkeer tot je 100ste!

Foto van drie senioren die veilig staan te wachten op de stoep met hun fietsen in de hand.

Het programma Doortrappen motiveert senioren om zelf maatregelen te nemen om veilig te blijven fietsen. Binnen het programma van Zuid-Holland zijn allerlei materialen ontwikkeld. Er is materiaal met uitleg en tips om als lokaal invulling te geven aan het programma en materiaal om te gebruiken bij activiteiten.

Lokaal aan de slag

Er is een Zuid-Hollandse variant gemaakt van de landelijke brochure voor professionals.
In de brochure zijn de stappen voor een gemeente beschreven om aan de slag te gaan met het programma.

Hieronder een overzicht van diverse handige documenten die van pas komen bij de lokale of regionale uitvoering van het programma Doortrappen.

De menukaart Doortrappen geeft een overzicht van allerlei activiteiten die onderdeel kunnen worden van een lokale invulling.

Materialen voor deelnemers

Ook voor de deelnemers zijn er verschillende materialen beschikbaar.

Deze en meer materialen zijn te bestellen in de webshop en te bekijken in de Toolkit Doortrappen.

In een serie filmpjes geeft Kees Bakker (TestKees van de Fietserbond) tips voor de aanschaf en het gebruik van de e-bike.

Ben je van plan om een elektrische fiets aan te schaffen? Koop een e-bike die bij je past. Een goed idee is om een elektrische fiets met middenmotor – waarbij de motor bij de trapas zit – of een fiets met de accu in het frame aan te schaffen. Het zwaartepunt zit dan laag, waardoor je stabieler bent tijden het rijden. Ook de consumentenbond heeft er al het nodige onderzoek naar gedaan.
Vraag de fietsenleverancier om bij aanschaf van een nieuwe elektrische fiets de snelheid van de fiets voor de eerste periode te beperken, zodat eerst kan worden geoefend met een lagere maximumsnelheid om de fiets goed onder controle te houden.

Vóórdat je gaat fietsen

 • Zorg voor een goede bandenspanning. Met zachtere banden kan je fiets anders reageren.
 • Zorg dat je voldoet aan de wetgeving en regels voor elektrisch fietsen. Beschik je over een speedpedelec zorg er dan voor deze voorzien is van een kenteken, draag een helm en ken je plek op de weg.
 • Heb je een net een elektrische fiets of heb je er al lang niet meer op gefietst? Oefen dan eerst in een rustige omgeving en op een rustig tijdstip met op- en afstappen en met remmen.
 • Volg een praktijkdag van de Fietsersbond.
 • Maak de verkeerstest van het VVN om je verkeerskennis te testen.

Tijdens het fietsen

 • Draag een helm. Zeker als je harder rijdt dan 25 km/u.
 • Ben je ervan bewust dat medeweggebruikers niet altijd goed in kunnen schatten hoe hard jij rijdt en anticipeer daarop. Met een elektrische fiets kun je makkelijk sneller fietsen dan andere fietsers, maar moet je per situatie en locatie inschatten of het ook écht kan.
 • Wil je iemand passeren op een smal fietspad? Waarschuw je medeweggebruiker door even te bellen. Zet ook een spiegel op je stuur, zodat je niet uit balans raakt bij het omkijken.
 • Kijk ver vooruit om verrassingen, zoals paaltjes en andere obstakels, te voorkomen.
 • Laat je e-bike uitrollen in een bocht en wacht met trappen totdat je de bocht uit bent. Anders trekt of duwt de fiets je te snel door de bocht en kun je uit de bocht vliegen.
 • Rem tijdig af voor rotondes, bochten en kruisingen, ook voordat je afslaat en moet oversteken. Vergeet daarbij niet terug te schakelen, zodat je niet ongecontroleerd vooruitvliegt bij het optrekken.

Een driewieler?

Kun je niet meer balanceren op een tweewieler of durf je niet meer te fietsen omdat je bang bent om te vallen dan is een driewielfiets de oplossing. Lees hier meer over op de website van de Fietsersbond.

Andere vervoersmiddelen

Ook als je op de gewone fiets stapt, of in de auto kan het geen kwaad om extra stil te staan bij je veiligheid. De verkeersregels wijzigen immers van tijd tot tijd, en met het klimmen van de jaren kunnen ook je vaardigheden en souplesse nu eenmaal minder worden.

Je kennis van de verkeersregels opfrissen? Op de website van VVN staat een digitale verkeersquiz. Een opfriscursus volgen om je rijvaardigheid in de auto weer eens aan te scherpen? Aanbieders als VVN en ANWB bieden speciale trainingen aan, maar je kunt uiteraard ook een of meer lessen nemen bij een goede rijschool in de buurt.

Deel dit bericht via: