Jongvolwassenen - Maak Een Punt Van Nul
Tags voor deze pagina:
Doe mee

Jongvolwassenen

Net je eigen auto of scooter bemachtigd? Leuk, de wereld ligt aan je voeten! Maar vergeet niet dat de verkeersregels altijd gelden, hoe gezellig het ook is met je vrienden en waar je ook vandaan komt of naartoe gaat. Veiligheid staat altijd voorop. We zetten een aantal tips voor je op een rij.

Een groep kinderen kijkt mee terwijl een meisje de auto bestuurd

#impact

Jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 24 jaar zijn een belangrijke risicogroep in het verkeer. Het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland om hier een speciaal programma voor te ontwikkelen.

Rij MONO

Als jij onderweg bent, ben je gewoon even niet bereikbaar. Dan rij je MONO.

Zo doe je dat:

  1. Zet je telefoon op stil of in vliegtuigmodus als je gaat rijden of stel je telefoon in op MONO: iPhones stel je in op ‘niet storen tijdens autorijden’. Voor Android download je een van de apps.
  2. Doe je telefoon onderin je tas als je rijdt.
  3. Help ook je vrienden om MONO te rijden. Stuur bijvoorbeeld geen berichten als je weet dat ze onderweg zijn. En adviseer hen ook hun telefoon op stil of offline te zetten als ze onderweg zijn.

Drink niet voor het rijden

Bij 20 tot 25% van alle verkeersongevallen is er drank in het spel. Daardoor zijn er jaarlijks in Nederland 400 doden en 1.000 gewonden. Daar wil je niet tussen zitten. Drink daarom niet als je nog moet rijden en neem ook geen andere drugs. Ben je de BOB? Zeg het dan hardop. Dat helpt jou en je omgeving je aan je BOB-voornemen te houden.

Fietsen een veilig alternatief na drinken? Bedenk dat je alertheid al afneemt na 1 à 2 glazen. Ook je waarneming vermindert na alcoholconsumptie. Dit beïnvloedt natuurlijk ook je risico’s in het verkeer.

Let op je snelheid

Eenderde van de verkeersongevallen komt door een te hoge snelheid. Zeker in de bebouwde kom leidt dit tot ongelukken met fietsers en voetgangers. Check daarom, uiteraard wel met aandacht voor de weg, regelmatig je snelheid. Zo rijd je nooit ongemerkt te hard.

Maak een punt

Doe een belofte

Doe jij ook mee? Spreek jouw beloftes uit om een punt van nul te maken.

Er zijn tot nu toe 2912 beloftes gedaan

Bedankt!

Complimenten aan jou. Je wilt je veiliger gaan gedragen in het verkeer en doet die belofte aan jezelf.

Deel je belofte via social media

Deel dit bericht via: