Tags voor deze pagina:
Informatie

BOB = 0,0% op

Alcohol en verkeer gaan niet samen, daar is iedereen het over eens. Gelukkig kiezen steeds meer mensen ervoor niet te drinken als ze nog moeten rijden met de auto, de fiets, de scooter of de motor. Dat is belangrijk, want ongeveer 1 op de 5 verkeersslachtoffers heeft direct te maken met alcohol in het verkeer.

Alcohol bereikt je hersenen al in ongeveer 10 minuten, en zorgt ervoor dat je “losser” wordt en zelfverzekerder. Dat lijkt positief, maar de keerzijde is dat je risico’s gaat onderschatten, ook in het verkeer. Je reactiesnelheid neemt af en je kunt afstanden slechter inschatten.
Juist daarom is het belangrijk, dat je afspreekt wie de BOB is als je alcohol gaat drinken. En de BOB drinkt geen druppel alcohol.

Ben je BOB, zeg het hardop!

Zorg dat je onderweg gaat voor het BOB-overleg! Wanneer je al op een feest, borrel of bij een concert bent, is het lastiger om nog een BOB te bepalen.
Door aan het begin van de avond te laten horen dat je de BOB bent is dat voor iedereen duidelijk. Zo voorkom je dat je in de verleiding wordt gebracht om toch een glaasje mee te drinken.
Zeg het aan de bar, maar ook tegen andere vrienden die je tegenkomt. Iedereen begrijpt wat je bedoelt: jij drinkt geen alcohol. Zo help je jezelf en je omgeving om je aan je BOB-voornemen te houden!
Kies 0,0% en bestel een mocktail of fris en trakteer een andere BOB daar ook eens op.

Ben je gastheer of gastvrouw? Of is je vriend(in) of collega de BOB? Help BOB om
zich aan de afspraak te houden. Bied geen alcoholhoudende drank aan.

Nuchter rijden, boetes vermijden

Rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Dat geldt voor het rijden met de auto maar ook met de fiets, scooter en motor. De boetes kunnen hoog oplopen, en je riskeert zelfs rijontzegging als je met teveel drank op (of herhaaldelijk) wordt gepakt.

Bekijk de handout met meer feiten over wat alcohol met je doet en wat de regels en normen zijn in het verkeer.

Aandacht vragen voor BOB?

Materialen bestellen of downloaden?
Ga in het menu naar materialen en kies de webshop of de digitale toolkit.

Meer lezen over de risico’s van alcohol in het verkeer, en over de landelijk BOB-campagne?