DON Opleidingen, gevestigd in Naaldwijk, verzorgt een breed scala aan professionele (rij)opleidingen. Wat meer dan vijftig jaar geleden startte als éénmansrijschool is uitgegroeid tot een volwaardig, landelijk opleidingsinstituut met meer dan honderd (beroeps)opleidingen. Veiligheid en duurzaamheid staan daarbij hoog in het vaandel. ‘Een leven lang leren en ontwikkelen’ staat centraal.
Het opleidingsinstituut werd als een van de eerste bedrijven ambassadeur voor de veiligheidsaanpak ‘Maak een Punt van Nul’ en deed dat vanuit een verantwoordelijkheidsgevoel voor veilig verkeer. “Onze focus is verkeer- en bedrijfsveiligheid”, aldus Esmee Don, Opleidingsadviseur grootzakelijk. ”We willen dat iedereen elke dag weer veilig thuiskomt. Als opleidingsinstituut kunnen we daarin een dubbele rol vervullen: de boodschap vertalen naar weggebruikers én onze zakelijke relaties.
Het feit dat we een familiebedrijf zijn, speelt een belangrijke rol. Het onderwerp leeft intern en we spreken elkaar aan op veilig gedrag: of het nu gaat om bijvoorbeeld het gebruik van de mobiele telefoon of te hard rijden in het verkeer. Veiligheid is daarnaast een bespreekpunt tijdens functioneringsgesprekken en het is ook in ons eigen personeelshandboek opgenomen”.
Niet alleen intern, maar ook naar buiten wordt de boodschap uitgedragen. De medewerkers van DON Opleidingen delen hem graag met klanten: of het nu gaat om de nieuwe generatie weggebruikers en hun ouders of zakelijke relaties. De boodschap die de medewerkers daarbij uitdragen is helder: veiligheid kost geld, maar een ongeval kost veel meer.
Als ambassadeur van MONO Zakelijk neemt DON Opleidingen op een andere manier zijn verantwoordelijkheid. “De campagne versterkt eigenlijk de boodschap die wij uitdragen. De telefoon in het verkeer gebruiken, is nu eenmaal een absolute no-go”, zegt Esmee.
DON Opleidingen geeft al jaren dodehoeklessen aan groep zes, zeven en acht op verschillende basisscholen. Esmee zegt: “Een mooi project waarbij het enorm belangrijk is om kinderen, ouders en leerkrachten inzicht te geven in de risico’s van de dode hoek in- en rondom de vrachtauto. De praktijkkennis van onze instructeurs zet de boodschap alleen maar kracht bij.”