Tags voor deze pagina:
Informatie

AAN: zien en gezien worden

Gebruik goede fietsverlichting! Zo loop je als fietser 20% minder risico op een verkeerongeval in het donker. Wees zichtbaar in het verkeer. En zorg ook dat je anderen goed ziet. Rijdt je in een voertuig dat sneller gaat dan de voetganger of fietser: dan moet je zelf extra opletten. Zijn je autoruiten schoon? En je helmvizier? Zorg dat jij alles goed ziet!

..als je wandelt of hardloopt:

Draag lichte kleding in plaats van iets donkers 
Zorg voor iets reflecterends in je kleding of draag anders een reflecterende band 
Doe een ledlampje om je arm 

..op de fiets: 

Zorg dat je fiets is voorzien van werkende verlichting (voor en achter) en check deze regelmatig. 
Draag lichte kleding of kleding met opvallende accenten (iets reflecterends). Kies bijvoorbeeld voor een knalgele regenjas in plaats van een zwarte, zo val je goed op in het verkeer. 
Vergeet je reflectoren niet! Rode aan de achterkant, gele op de trappers en op de wielen/banden witte of gele. 
Zet je verlichting ook al aan als het schemert, of als er slecht zicht is door mist of regen. 

..op de scooter: 

Zorg dat je lichten werken en zet ze aan. 
Maak het vizier van je helm en windscherm schoon, zodat je goed zicht hebt. 
Kijk goed: let extra op (minder zichtbare) voetgangers en fietsers. Pas je rijgedrag zonodig aan. 
Trek lichte en reflecterende kleding aan. Zo waarschuw je anderen dat je eraan komt. 
Bedenk dat er een dode hoek is bij auto’s, bussen en vrachtwagens. Houd dus afstand. 

..in de auto: 

Zorg dat je ruiten schoon zijn, zodat je goed ziet. Dus niet beslagen, vuil of bevroren. Het is niet alleen gevaarlijk, het is ook strafbaar en je kunt er een flinke boete voor krijgen. 
Kijk goed: let extra op (minder zichtbare) voetgangers en fietsers. Pas je rijgedrag zonodig aan. 
Zet de juiste verlichting aan, stel je lampen goed in. 
Ga eens na hoe in jouw (nieuwe) auto alle verlichting werkt. Waar zit jouw mistlichtknop? 

Tien tips voor de fietser

  1. Zorg dat je fiets is voorzien van werkende verlichting en check deze regelmatig.
  2. Houd je aan de regels: wit of geel licht voor en rood licht achter. Je lampen mogen niet knipperen.
  3. Is je vaste fietsverlichting kapot of gestolen? Bevestig dan losse lampjes aan je fiets/bovenlichaam.
  4. Zeker weten dat je met goede verlichting de weg op gaat? Kies dan verlichting met het RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF). Zie www.keurmerkfietsverlichting.nl.
  5. Vergeet je reflectoren niet! Aan de achterkant moet je een rode reflector hebben, op de trappers gele en op de wielen of banden witte of gele.
  6. Zet je verlichting al aan als het schemert, of als er slecht zicht is door mist of regen. Zo zorg je ervoor dat je ook dan goed zichtbaar bent.
  7. Draag lichte kleding of kleding met opvallende accenten. Kies bijvoorbeeld voor een knalgele regenjas in plaats van een zwarte, zo val je goed op in het verkeer.
  8. Vergeet je je verlichting wel eens aan te zetten? Kies dan voor een lamp met lichtsensor! Zo gaan je lichten automatisch aan bij schemering of slecht weer.
  9. Help anderen en spreek ze aan als ze hun licht (nog) niet aan hebben. Zo draag je bij aan de zichtbaarheid en veiligheid van andere fietsers.
  10. Heb je echt even geen licht op je fiets? Repareer je verlichting of breng je fiets bij de fietsenmaker. Ga tot die tijd alleen op pad als het licht is en kies voor een ander vervoermiddel in het donker.

Fietsverlichtingsfeiten op een rijtje

  • Het voeren van goede fietsverlichting is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar zorgt er voor dat je beter gezien wordt, bijvoorbeeld door automobilisten.
  • Van fietsers zonder verlichting is bijna 10% ook daadwerkelijk betrokken geweest bij een ongeval of bijna-ongeval. (bron: I&O research/Ministerie I&W)
  • Jongeren voeren minder vaak goede fietsverlichting dan ouderen.
  • In de grote steden ligt het gebruik van goede fietsverlichting lager dan elders.
  • Boetes voor het niet voeren van goede verlichting kunnen oplopen tot € 60,=.
  • Ook reflectoren (witte of gele op de wielen/banden, ambergele aan de trappers, en rode aan de achterzijde) zijn verplicht. Wie twee achterwielen heeft moet aan de voorkant een extra witte reflector plaatsen.

Campagne AAN

Vanaf oktober kun je op straat en in de media uitingen en acties tegenkomen van de campagne AAN in het donker. Met de campagne roepen we fietsers op om hun licht aan te zetten. Zie de toolkit AAN.
Het ROV Zuid-Holland laat de campagne lopen gedurende de gehele wintertijd, tot en met maart 2024. In deze campagne roepen we naast de fietser ook de voetganger, scooterrijder en automobilist op om goed te kijken en zichtbaar te zijn. Ben je op zoek naar handige middelen om aandacht te vragen voor het belang van zien en gezien worden? Benut de toolkit.


De campagne AAN is landelijk op initiatief van het ministerie van I & W. Klik op de onderstaande button om naar de pagina van de landelijke campagne te gaan.