Verkeersveiligheid is een verantwoordelijkheid van alle verkeersdeelnemers. Het is belangrijk dat we ons aan de regels houden, maar ook dat we rekening houden met elkaar.
In de winterperiode is er minder lang daglicht en in de schemering en in het donker kan het moeilijker zijn om andere verkeersdeelnemers te zien. Met goede verlichting zie je meer en val je meer op.
Zo’n driekwart van de fietsers heeft al goede en werkende verlichting. Maar een kwart van de fietsers dus nog niet. Op het totale aantal fietsers dat er in Nederland is, zijn dat helaas nog heel veel fietsers.
Fietsverlichtingsfeiten op een rijtje
- Het voeren van goede fietsverlichting is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar zorgt er voor dat je beter gezien wordt, bijvoorbeeld door automobilisten.
- Jongeren voeren minder vaak goede fietsverlichting dan ouderen.
- In de grote steden ligt het gebruik van goede fietsverlichting lager dan elders.
- Boetes voor het niet voeren van goede verlichting kunnen oplopen tot € 60,=.
- Ook reflectoren (witte of gele op de wielen/banden, ambergele aan de trappers, en rode aan de achterzijde) zijn verplicht. Wie twee achterwielen heeft moet aan de voorkant een extra witte reflector plaatsen.
Niet alleen fietsers: tips voor automobilisten
Bij zichtbaarheid in het donker, regen en mist gaat het niet alleen om de fietsverlichting. Het gaat ook om zien naast gezien worden.
Waar we de fietser vragen om te zorgen voor verlichting, zodat je als fietser meer opvalt en eerder gezien wordt. Vragen we de automobilisten om extra oplettendheid, goede verlichting en schone ruiten.
Door beslagen, vuile of bevroren ruiten wordt het zich belemmerd. Het is niet alleen gevaarlijk, het is ook strafbaar en je kunt er een flinke boete voor krijgen.
Goede autoverlichting lijkt vanzelfsprekend. Maar regelmatig zie je auto’s rijden met een of meer lampen die niet meer goed werkt. En een nieuwe uitdaging is de automatische verlichting in auto’s. Dat werkt goed als je bijvoorbeeld de tunnel in gaat, maar wist je dat de verlichting niet automatisch aan gaat als mist of bij motregen? De sensor van de verlichting merkt dan niet dat het donkerder is en schakelt het licht dan niet aan.
Of rij jij automatisch altijd met verlichting aan. Heb je dan gecontroleerd of dat dimlicht is of dagrijverlichting? Ken je het verschil? En weet je dat dagrijverlichting niet voldoende is als het voeren van verlichting verplicht is?
Campagne AAN
Van oktober tot december kun je op straat en in de media uitingen en acties tegenkomen van de campagne AAN in het donker. Met de campagne roepen we fietsers op om hun licht aan te zetten.
Het ROV Zuid-Holland laat de campagne lopen gedurende de gehele wintertijd.
De campagne AAN is landelijk op initiatief van het ministerie van I & W. Klik op de onderstaande button om naar de pagina van de landelijke campagne te gaan.