Tags voor deze pagina:
Nieuws

Nieuwe regels en boetes per 1 maart 2024

Reclamecampagne tegen het gebruik van de telefoon op de fiets. Tekst: laat je telefoon lekker zitten en hou €95 in je zak.

Per 1 maart 2024 verandert er het een en ander op het gebied van handheld bellen en het handmatig bedienen van andersoortige apparaten in het verkeer.

Wat verandert er precies?

Fietsers en trambestuurders

Het huidige verbod tot het vasthouden van de mobiele telefoon geldt voor automobilisten, motor-, brom- en snorfietsrijders en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen. Dit verbod geldt ook voor fietsers en trambestuurders.

Mobiele telefoons en meer

Nieuw is ook, dat het verbod wordt uitgebreid tot alle mobiele elektronische apparaten. Dit betekent dus: niet alleen de mobiele telefoon, maar bijvoorbeeld ook voor mobiele navigatie-apparaten, tabletcomputers, digitale foto- en videocamera’s, e-readers en laptops.

Zelfs smartwatches vallen onder het verbod, als je die in de hand vasthoudt.

Boetebedragen

De boete voor het vasthouden van een mobiel elektronisch apparaat tijdens het fietsen bedraagt €160,-. Voor een bromfiets is dit €290-.

De boete voor het vasthouden van een dergelijk apparaat tijdens het besturen van de auto bedraagt €240,-. En doe je dit op een motor dan is de boete €420,.

Als deze bedragen zijn exclusief €9,- administratiekosten.