Tags voor deze pagina:
Nieuws

Programma #impact voor jonge bestuurders van start

Op 8 november heeft ROV Zuid-Holland het programma "#impact, veilig verkeer begint bij jou" gepresenteerd. De aanleiding voor het programma zijn de hoge ongevalscijfers onder jongeren van 16 tot en met 24 jaar.

Het aantal geregistreerde verkeersslachtoffers onder jonge weggebruikers in Zuid-Holland is hoog. Jongeren tussen de 16 en 24 jaar lopen een groot risico slachtoffer te worden van een ongeval. Dit komt onder andere door hun onervarenheid en lage risicoherkenning. Volgens de ongevalsregistraties loopt het aantal slachtoffers de laatste jaren op.

Van 2019 tot en met 2022 vielen in Zuid-Holland 7740 verkeersslachtoffers onder jongeren van 16 tot en met 24 jaar. Dat is 25% van het totaal aantal verkeersslachtoffers, terwijl deze groep slechts 11,3% van de inwoners van de provincie uitmaakt. Verkeer is momenteel zelfs doodsoorzaak nummer twee voor deze leeftijdsgroep. Daarbij verwacht Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) tot 2040 nog een grote toename van het aantal verkeersdoden en -gewonden onder jongeren. Onder andere door hun onervarenheid en toename van middelengebruik, zoals alcohol en drugs.   

Samen strijden voor minder verkeersslachtoffers

In opdracht van de provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag ontwikkelde het ROV Zuid-Holland ‘#impact’; een programma om met gedragsinterventies het aantal verkeersslachtoffers onder jongeren te verminderen. Het programma is het eerste in Nederland van deze omvang voor deze doelgroep. Met het programma worden scholen, sportclubs, bezorgdiensten en andere partners actief betrokken.

Ook opvoeders betrekken

In het nieuwe programma is ook aandacht voor ouders en verzorgers. Uit recent onderzoek onder deze opvoeders van 0 t/m 24-jarigen in Zuid-Holland blijkt, dat de begeleiding van de kinderen en het besef van verkeersonveiligheid onder de opvoeders afneemt naarmate hun kinderen ouder worden. Uit ander onderzoek is bekend dat die begeleiding ook bij adolescenten nog belangrijk is.

Samen met partners

Het ROV Zuid-Holland stelt diverse middelen beschikbaar waarmee partners het programma inhoud kunnen geven. De komende tijd staat in het teken van kennis ontwikkelen en delen, interventies uitvoeren, communicatie en nieuwe partners aantrekken.

Frederik Zevenbergen, gedeputeerde Mobiliteit van de provincie Zuid-Holland zegt over het programma: Elk verkeersslachtoffer is er één te veel en het aantal slachtoffers onder jongeren is erg hoog. Met het nieuwe programma #impact willen we een sterke impuls geven om jongeren het juiste gedrag aan te leren. Door samen te werken aan een slimme mix van maatregelen voor jongeren en hun opvoeders, hopen we het aantal verkeersslachtoffers onder jongeren drastisch te kunnen terugdringen. Laten we er samen voor zorgen dat alle jongeren in Zuid-Holland elke dag weer veilig thuiskomen.”

Verhoogd risico door combinatie van factoren

Jongeren lopen een verhoogd risico in het verkeer, doordat ze andere vervoermiddelen gaan gebruiken, nieuwe reispatronen ontwikkelen en beperkte rijervaring hebben. Daarnaast zijn hersenen van jongeren nog in ontwikkeling, waardoor ze de risico’s en gevolgen van hun gedrag minder overzien dan oudere verkeersdeelnemers.
Arjen Kapteijns, wethouder Mobiliteit van de gemeente Den Haag, sluit zich aan bij Zevenbergen: “Ook in Den Haag vallen slachtoffers onder jonge weggebruikers. Met #impact hopen we het risico op een ongeval voor jongeren in het verkeer de komende jaren terug te dringen. Dat doen we in samenwerking met de andere gemeenten in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en met partners die daarbij kunnen helpen. Ik ga graag in gesprek met organisaties en initiatieven, die hieraan willen bijdragen.”