Tags voor deze pagina:
Nieuws

Basisschool Het Spectrum in Rotterdam wint ANWB Verkeersplein

Kinderen zijn kwetsbaar op de fiets. Ze zijn nog volop in ontwikkeling en kunnen verkeerssituaties vaak nog niet goed inschatten. Om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen, moeten kinderen goed leren fietsen. In de praktijk betekent dat heel veel meters maken. Daarom ondersteunt het ROV Zuid-Holland de actie van de ANWB. Het ROV Zuid-Holland maakt het mogelijk dat er in Zuid-Holland 6 extra verkeerspleinen worden aangelegd.

De winnaar van de actie ‘een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’ in de provincie Zuid-Holland is basisschool Het Spectrum in Rotterdam. Vandaag werd het ANWB Verkeersplein feestelijk geopend in het bijzijn van alle leerlingen, Marjon Kaper (ANWB People & Community), Eline de Klerk (leerkracht basisschool) en Ada Aalbrecht (Projectleider ROV Zuid-Holland)..

Kinderen zijn kwetsbaar op de fiets. Ze zijn nog volop in ontwikkeling en kunnen verkeerssituaties vaak nog niet goed inschatten. Om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen, moeten kinderen goed leren fietsen. In de praktijk betekent dat heel veel meters maken. “De verkeersveiligheid rondom de school is matig. Er is veel verkeer en er zijn drukke wegen, waardoor soms onveilige situaties ontstaan. Veel leerlingen worden door hun ouders met de auto gebracht”, zegt Eline de Klerk, leerkracht basisschool Het Spectrum. “Door onze autovrije weken maken wij kinderen bewust van het verkeer rondom onze school. Een verkeersplein is welkom, omdat kinderen dan beter de verkeersregels leren en toepassen. Het opdoen van kennis en ervaring in het verkeer is voor kinderen van belang.”

Om basisschoolleerlingen veilig te laten oefenen met verkeerssituaties is ‘het ANWB Verkeersplein’ ontwikkeld. Hiermee kunnen kinderen onder begeleiding van een leerkracht ervaring opdoen met verschillende verkeerssituaties in een veilige omgeving. Zodat ze straks goed voorbereid de weg op kunnen.

Het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland heeft dit jaar zes extra ANWB Verkeerspleinen mogelijk gemaakt. Zuid-Holland bestaat uit zeven regio’s, in elke regio heeft dit jaar een basisschool een ANWB Verkeersplein gewonnen. In oktober ontvangen de andere winnende scholen een ANWB Verkeersplein.