Tags voor deze pagina:
Onderzoek

Grote investering nodig voor veiliger fietsroutes middelbare scholieren

Op drukke routes naar middelbare scholen zijn de fietspaden regelmatig te smal of is er bijvoorbeeld sprake van gemengd verkeer bij een maximumsnelheid van 50 km/h. Om deze routes veiliger te maken zijn verbeteringen nodig aan een paar duizend kilometer fietspad in ons land. De totale kosten daarvan bedragen 1,7 miljard euro, zo blijkt uit onderzoek van Sweco in samenwerking met de Fietsersbond in opdracht van Bouwend Nederland.

In dit onderzoek wordt in kaart gebracht waar de verkeersveiligheid op drukke fietsroutes naar middelbare scholen te wensen overlaat. Deze drukke fietsroutes zijn routes waar meer dan 150 middelbare scholieren per dag gebruik van maken. In totaal gaat het om 6000 kilometer. Bijna 1300 kilometer fietsroute loopt over wegen met gemengd verkeer en een maximumsnelheid van 50 km/h. In ruim de helft van het aantal kilometers is daar geen ruimte beschikbaar voor een vrijliggend fietspad. De gemeenten Den Haag, Rotterdam en Amsterdam hebben als wegbeheerder het grootste aantal kilometers 50 km/h wegen met gemengd verkeer. Bijna 90 kilometer loopt over wegen met gemengd verkeer en een maximumsnelheid van 80 km/h.