Tags voor deze pagina:
Nieuws

Zingen voor verkeersveiligheid: 21 augustus start Maand van de Veilige Schoolomgeving

Maandag 21 augustus is weer de eerste dag van school na de zomer in Zuid-Holland.
Na een lange vakantie gaan duizenden kinderen met of zonder hun ouders weer dagelijks op weg van huis naar school en terug.

Uit de cijfers is bekend, dat er juist in de periode direct na de zomervakantie relatief veel jongeren slachtoffer worden van een verkeersongeval. Kinderen zijn onbesuisd en het verkeer nog aan het leren.

De oproep is daarom vooral aan de andere weggebruikers om een beetje extra op te letten. Maar zeker ook aan leraren, ouders en kinderen: doe voorzichtig en “Zing je SEEF!”

Nieuw: de challenge “Zing je SEEF met Tim Akkerman”

Dit jaar aan de start van het schooljaar dagen we scholieren in het primair onderwijs en hun ouders uit met een muzikale challenge.

De Haagse muzikant Tim Akkerman schreef drie liedjes over verkeersveiligheid. Scholieren kunnen deze inzingen en tot en met 30 september via hun school insturen. Een jury met Tim Akkerman en verkeersveiligheidsexperts beoordeelt de inzendingen onder andere op de betrokkenheid van de ouders bij de inzending. De winnende school mag naar een speciaal optreden van Tim Akkerman in het Paard in Den Haag. We presenteren deze challenge op woensdag 23 augustus op basisschool De Knotwilg in Papendrecht, met het schoolkoor “de Knotkids”. Dit staat voor de gelegenheid onder leiding van Arno Janssen, wethouder en ambassadeur voor “Maak een Punt van Nul”.

Maand van de Veilige Schoolomgeving

“Zing je SEEF” is onderdeel van de themamaand.
Het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland, de gemeenten en andere partners organiseren in september de Maand van de Veilige Schoolomgeving. Ze richten zich tijdens de maand vooral op ouders/verzorgers en medeweggebruikers.

Om scholen, gemeenten en andere partijen te ondersteunen bij de communicatie met ouders en verzorgers is een aantal middelen ontwikkeld. Van een infographic over het proces van begeleiden en loslaten in het verkeer tot een Ouder-Kind Deal, waarmee samen afspraken worden gemaakt over veilig verkeersgedrag. Een voorbeeld: De ouder belooft de telefoon in de auto op stil te zetten, het kind belooft de telefoon op de fiets in de rugzak te houden.

Campagne

In de afgelopen vier jaar raakten in Zuid-Holland 161 jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar in september gewond bij een verkeersongeval, anderhalf maal zoveel als in een gemiddelde maand. Voor verkeersveiligheid zijn de infrastructuur, de voertuigen en het gedrag van weggebruikers van belang. Ouders kunnen een grote rol spelen, door hun kinderen een actieve verkeersopvoeding te geven. Samen meters maken (lopend en op de fiets) en het goede voorbeeld geven zijn daarin belangrijk. Ook medeweggebruikers kunnen in belangrijke mate bijdragen aan de veiligheid van scholieren. Door rustig te rijden in de schoolomgeving bijvoorbeeld.
Verkeersdeelnemers worden in heel Zuid-Holland erop gewezen dat de scholen weer zijn begonnen met spandoeken, posters en bestickering op bussen. “Wij gaan weer naar school” is het duidelijke bericht.

Het programma voor de eerste week van de themamaand

21 augustus
Aftrap van de Maand van de Veilige Schoolomgeving Zuid-Holland en van het Project Veilig naar School in Midden-Delfland met wethouder Melanie Oderwald-Ruijsbroek op de Jozefschool in Schipluiden
22 tot en met 24 augustus
Lokale aftrap van de campagne “Onze scholen zijn weer begonnen” (onderdeel van de themamaand) op diverse scholen in de gemeenten Voorschoten, Alphen aan den Rijn, Noordwijk, Rijnsburg en Lisse
23 augustus
Aftrap van de challenge Zing je SEEF met de Knotkids en wethouder Arno Janssen op basisschool De Knotwilg in Papendrecht
Lokale aftrap van de themamaand op de Mariaschool in Rijswijk
24 augustus
Bezoek van wethouder Henk van Putten (Goeree-Overflakkee) aan TotallyTraffic les The Battle op Regionale Scholengemeenschap Goeree-Overflakkee in Middelharnis
25 augustus
Bezoek van wethouder Michel Klijmij – van der Laan aan TotallyTraffic les “Alcohol en Drugs” op de Leo Vroman MAVO in Gouda

Kijk voor alle activiteiten op de agenda