Tags voor deze pagina:
Nieuws

25 jaar onderweg: Jubileumbijeenkomst RPV Drechtsteden en Alblasserwaard

Op woensdag 21 juni organiseerde RPV Drechtsteden en Alblasserwaard de jubileumbijeenkomst “25 jaar onderweg” in cultureel centrum en bioscoop Landvast in Alblasserdam. Zo’n 90 genodigden uit verschillende hoeken, van verkeersdocent tot wethouder en verkeerskundige tot vrijwilliger kwamen deze middag bij elkaar om te praten, te ervaren en kennis te delen met één gezamenlijk doel: nul verkeersslachtoffers. Want we zijn 25 jaar onderweg. Maar zijn we er al?

Opening      

Cabaretier en dagvoorzitter Johan Cahuzak opende de middag in de bioscoopzaal en stelde verschillende aanwezigen deze vraag. Wethouder mobiliteit in Molenlanden en ambassadeur Verkeersveiligheid Johan Quik: “Helaas niet als je kijkt naar de cijfers. Gelukkig doen we veel met elkaar in deze regio. De komende jaren mag de aandacht nog meer gaan naar jongeren. Zij hebben vaak geen idee en denken nog dat ze alles kunnen en mogen. Zeker in deze tijd, met de telefoons als afleiding een belangrijke doelgroep.”

Tom Fiolet, verkeerskundige in Papendrecht benadrukt dat door de RPV er regelmatig met elkaar wordt gesproken over verkeersveiligheid. “Gedrag is een belangrijk onderdeel bij verkeersveiligheid. Welke campagne kunnen we daarvoor inzetten? Door als gemeenten bij elkaar te zitten, hoor je wat er is en wat er speelt.”

Linda te Velthuis schrijft iedere maand over onderdelen binnen het programma SCHOOL op SEEF in de kinderkrant Drechtsteden, deze valt bij zo’n 100 basisscholen op de deurmat. “Mijn laatste artikel ging over de dode hoek. Dit werd op een school gedemonstreerd met een vrachtwagen.”

Workshop

En toen was het de beurt aan de deelnemers zelf. Bij de workshop over het gebruik van alcohol en drugs in het verkeer leerden ze wat het effect hiervan is. Buiten stond de simulator klaar om te ervaren hoe het is om in je auto over de kop te slaan en wat je dan moet doen. En bij de pub verkeersquiz werd ieders kennis over alles wat met verkeer te maken had getest. De grote winnaar was Maarten van de Rijswijk van Fietsservicetotaal. Hij mocht de gouden pylon in ontvangst nemen.

Afsluiting

Tenslotte sloot Johan Cahuzak het officiële gedeelte af met een door hem geschreven gedicht, geïnspireerd door deze middag. En kon het kennis delen, netwerken, ervaringen uitwisselen tijdens het eten beginnen. Of zoals Arjan Breider opmerkte bij het weggaan. “Jullie hebben een heel mooi regionaal netwerk. Wees er zuinig op.”

Arwin de Hoog, sinds 2007 regionaal projectleider verkeersveiligheid (RPV) Alblasserwaard en Drechtsteden kijkt terug op een geslaagde middag. “Het was mooi dat deze verschillende groepen bij elkaar kwamen, want normaal komen ze elkaar niet zo snel tegen en dat terwijl ze allemaal een gezamenlijke ambitie hebben: nul verkeersslachtoffers. Als RPV zijn we nu 25 jaar onderweg, maar we zijn er nog niet. Vandaag is uitgesproken dat we ons blijven inzetten voor verkeersveiligheid voor iedereen.”

Bekijk hier de aftermovie van het evenement:

Deze video kan niet worden weergegeven vanwege je cookie-instellingen.
Accepteer alle cookies om deze video weer te geven.