Tags voor deze pagina:
Nieuws

63 basisscholen uit Zuid-Holland in de race voor een ANWB Verkeersplein

Ook dit jaar kunnen scholen meedoen aan de verkiezing ‘Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’.
Vanaf vandaag kan iedereen een stem uitbrengen op één van de bijna 360 genomineerde scholen die in de race zijn voor een ANWB Verkeersplein. Stemmen kan tot en met vrijdag 26 mei. In Zuid-Holland zijn er maar liefst 7 verkeerspleinen te vergeven.

De ANWB en het ROV Zuid-Holland zetten zich allebei in voor het verbeteren van de verkeersveiligheid en hebben daarom de handen ineen geslagen. Het ANWB Fonds geeft per provincie één ANWB Verkeersplein weg aan een school voor primair onderwijs. ROV Zuid-Holland maakt daar bovenop nog eens zes ANWB Verkeerspleinen mogelijk.
Zuid-Holland bestaat uit zeven bestuurlijke regio’s. In elke regio wint een school een verkeersplein. De winnaars ontvangen naast het ANWB Verkeersplein ook een ANWB Streetwise lesprogramma, een set van 8 verkeersborden, twee stoplichten en een ANWB fiets.

Het voornaamste doel van een verkeersplein is dat kinderen veilig kunnen oefenen met verschillende verkeerssituaties, zoals oversteken, scherpe bochten nemen met de fiets, het inhalen van andere verkeersdeelnemers en het veilig oprijden van een rotonde. Dit wordt steeds belangrijker, omdat de fietsvaardigheid van basisschoolleerlingen de afgelopen jaren structureel afneemt. Dit maakt hen extra kwetsbaar in het steeds drukker wordende verkeer.

Op een verkeersplein kunnen kinderen veilig praktijkervaring opdoen. Daarnaast vergroten zij hun kennis van de verkeersregels en het verkeersinzicht. Als kinderen praktijkervaring opdoen, worden zij zich bewust van de gevaren van het verkeer en kunnen zij sneller zelfstandig naar school fietsen.

Een verkeersplein biedt leerkrachten de mogelijkheid om samen met de leerlingen aan de slag te gaan. Uit een rondvraag onder scholen die al een ANWB Verkeersplein hebben, blijkt dat bijna 90 procent aangeeft dat een verkeersplein helpt bij het verbeteren van de fietsvaardigheden en verkeersinzicht. Bijna 80 procent van de scholen maakt dagelijks gebruik van het verkeersplein.

Kijk voor alle genomineerde basisscholen en meer informatie op de website van de verkiezing.

Stemmen kan tot en met vrijdag 26 mei via de onderstaande link.