Tags voor deze pagina:
Onderzoek

Onderzoek jongeren en asociaal rijgedrag

Jongeren vormen vanwege hun leeftijd en een gebrek aan ervaring in het verkeer een risicogroep wanneer het gaat om asociaal rijgedrag.

Jongeren vertonen vaker risicovol rijgedrag dan oudere verkeersdeelnemers (Goldenbeld & Buttler, 2020). Risicogedrag dat verklaard wordt door de leeftijd van jongeren, zoals onveilig en asociaal rijgedrag, lijkt niet te verdwijnen naarmate jongeren meer rijervaring opdoen. Een kleine groep jongeren blijft om deze reden asociaal rijgedrag vertonen (Goudappel, 2021). Maar waarom vertonen jongeren asociaal rijgedrag en hoe is volgens hen asociaal gedrag in het verkeer te voorkomen? Om deze vraag te beantwoorden heeft TeamAlert in 2022 uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar jongeren en asociaal rijgedrag.