Tags voor deze pagina:
Nieuws

Helmplicht op snorfiets vanaf 1 januari 2023

Om het aantal dodelijke slachtoffers en (ernstige) gewonden onder snor- en bromfietsers terug te dringen, wordt de helm voor snorfietsers en eventuele passagiers per 1 januari 2023 verplicht. De boete voor het niet dragen van een helm zal dan €100,-, plus €9,- administratiekosten bedragen.

In Nederland zijn er ongeveer 800.000 snorfietsen: deze mogen maximaal 25 km/uur rijden en zijn te herkennen aan de blauwe kentekenplaat. Per jaar vallen er tussen de 30 en 40 verkeersslachtoffers onder snor- en bromfietsers. Tot 1 januari 2023 was de helm niet verplicht voor snorfietsers.

Snorfietsers kunnen een keuze maken voor een helm die past bij zijn of haar snorfiets. Een goedgekeurde brom/motorfietshelm is te herkennen aan een cirkel met de hoofletter E erin. Achter de E staat een cijfer, en elk cijfer staat voor een EU-land. In Nederland krijgen goedgekeurde helmen het cijfer 4. Een goedgekeurde speed-pedelec-helm is voorzien van een markering overeenkomstig NTA 8776:2016.

Met ingang van 1 januari 2023 is het dragen van een goedgekeurde brom/motorfietshelm of een goedgekeurde speed-pedelec-helm op een snorfiets overal in Nederland wettelijk verplicht. Voor het niet dragen van een helm geldt een boete van € 100 exclusief € 9 euro administratiekosten.

Snorfietser ongewijzigd op fietspad

Snorfietsers mogen nu op het fietspad rijden. Ook na 1 januari 2023 blijven snorfietsers op fietspaden rijden. Tot die tijd is een helm alleen verplicht op plekken waarbij de snorfiets naar de rijbaan wordt verplaatst. In Amsterdam en Utrecht moeten snorfietsers de rijbaan op (daar geldt nu al helmplicht). En ook aan de andere regels voor snorfietsers verandert niets. Ook de maximumsnelheid van 25 kilometer per uur blijft.