Tags voor deze pagina:
Nieuws

Escaperoom onderdeel ElCid in Leiden

Rijden onder invloed van alcohol en drugs komt vaak voor in Nederland, ook onder studenten. Om dit probleem aan te pakken, heeft TeamAlert in opdracht van ROV Zuid-Holland en de provincies Gelderland en Overijssel speciaal voor deze doelgroep een online escaperoom ontwikkeld: Escapabel.

El Cid

De online escaperoom Escapabel is opgenomen in het programmaonderdeel Stukosquare van het introductieprogramma El Cid van Hogeschool Leiden en Universiteit Leiden. Op woensdag 17 augustus konden de eerstejaarsstudenten kiezen uit verschillende presentaties en workshops ter voorbereiding op hun studentikoze leven. Een grote groep studenten koos er voor om de escaperoom te spelen.

Alcohol en drugs in het verkeer

In tien procent van de ernstige verkeersongevallen in Nederland spelen alcohol of drugs een rol. Ook studenten rijden na een feestje wel eens onder invloed van deze middelen naar huis.

Tijdens de escaperoom zijn de deelnemers met een groep vrienden op een huisfeest. Aan het einde van het feest moeten zij in drie kwartier elkaar vinden om op tijd naar huis te komen. Tijdens het oplossen van de puzzels leren de deelnemers welke vrienden mogen autorijden om iedereen veilig thuis te brengen.

Ervaring studenten

De escaperoom werd door de studenten zeer positief ontvangen. ”Door er een online escape room van te maken wordt het aantrekkelijk om hier wel over na te denken en kom je erachter hoe andere studenten hierover denken.”, aldus één van de deelnemers. De jongerenvoorlichters van TeamAlert waren tevreden over de uitvoering en over het enthousiasme van de studenten. Opvallend was dat rijden onder invloed van alcohol op de fiets een terugkerend onderwerp werd in de nabespreking. In totaal namen ongeveer 80 studenten deel aan Escapabel.

Effectmeting Escapabel

Aan de uitvoering van deze editie van Escapabel is ook een effectmeeting gekoppeld. We willen graag zien of de escaperoom een effectief middel is om het gedrag van studenten mede te vormen.
Voorafgaand aan de escaperoom is de studenten daarom gevraagd om een vragenlijst in te vullen. Drie weken na het spelen volgt de tweede vragenlijst, als nameting. Ook zijn er ook ongeveer 100 andere studenten geworven die fungeren als controlegroep. Deze vullen alleen de twee vragenlijsten in en hebben de escaperoom niet gespeeld.

Meer weten?

Interesse in de escaperoom of straks de resultaten van de effectmeting? Stuur een mail naar meedoen@maakeenpuntvannul.nl