Tags voor deze pagina:
Nieuws

“Bezorg Veilig”: nieuw online platform voor verkeersveilige maaltijdbezorging

Elke dag rijden er duizenden maaltijdbezorgers dwars door Nederland om maaltijden te bezorgen. De bezorgers zijn vaak jongeren op een snelle e-bike of scooter. Uit onderzoek van TeamAlert blijkt dat één op de vier maaltijdbezorgers wel eens is betrokken bij een verkeersongeval en dat ze zich regelmatig niet helemaal aan de verkeersregels houden. Tijd dus om actie te ondernemen.

Lancering platform

Om aandacht te vragen voor het nieuwe platform “Bezorg Veilig” is vandaag de lunch bezorgd bij gedeputeerde Frederik Zevenbergen. De portefeuillehouder Verkeer en Vervoer van de provincie Zuid-Holland nam zijn broodje carpaccio en tonijn in ontvangst en trakteerde op zijn beurt de bezorger op een instructie veilige verkeersdeelname. Met de actie worden Zuid-Hollandse horecaondernemers en hun maaltijdbezorgers opgeroepen om aan de slag te gaan met meer veiligheid onderweg.

Platform voor zowel bezorger als werkgever

Het platform “Bezorg Veilig” is ontwikkeld door TeamAlert, in opdracht van ROV Zuid-Holland, provincies Gelderland en Overijssel en de gemeente Rotterdam. De website geeft horecaondernemers en maaltijdbezorgers handvatten voor verkeersveilig bezorgen. Zo kunnen de bezorgers een training volgen om gevaren die zij kunnen tegenkomen te leren herkennen.
De werkgevers vinden veel tips om de veiligheid voor hun bezorgers te verbeteren, zoals aandacht voor veilige vervoersmiddelen en goed onderhoud.

“De maaltijdbezorger is een kwetsbare verkeersdeelnemer, vanwege de vaak jonge leeftijd die ze hebben en het snelle voertuig waarop ze rijden”, vertelt Suzanne van der Geest, onderzoeker bij TeamAlert. “Met “Bezorg Veilig” heeft TeamAlert samen met de partners een laagdrempelig en toegankelijk online platform ontwikkeld. Zij kunnen terecht voor informatie en training zodat bezorgers veiliger door het verkeer gaan. We hopen dat het voor werkgevers makkelijker wordt om te werken aan verkeersveiligheid en voor bezorgers om veilig te bezorgen.”

Zuid-Holland maakt een punt van nul

Gedeputeerde Zevenbergen is positief over het initiatief. Hij zegt: “Wij steunen dit initiatief als onderdeel van onze aanpak gericht op verkeersveilig gedrag: maak een punt van nul. Wij willen dat er geen slachtoffers meer vallen in het verkeer. Dat bereiken we door te investeren in veilige wegen en door samen te werken aan handhaving. Maar juist ook alle verkeersdeelnemers, dus ook maaltijdbezorgers hebben we nodig om de inzet te laten slagen: het gaat om verkeersveilig gedrag. Dit platform helpt ondernemers en bezorgers om veilig onderweg te zijn.”

Online platform op social media

“Bezorg Veilig” is te vinden op www.bezorgveilig.nl. De laatste ontwikkelingen op het online platform volg je op de diverse socialmediakanalen: Instagram, Facebook, LinkedIn en Twitter.