Tags voor deze pagina:
Nieuws

Serious Game veilig fietsen groot succes  

Fietsen is gezond. Je bent lekker in beweging, je blijft fit en je komt nog eens ergens. Dat geldt voor iedereen en in het bijzonder voor ouderen. Van belang is dan natuurlijk wel dat je veilig en gezond blijft fietsen. Het programma Doortrappen helpt ouderen daarbij. Nieuw binnen dit programma is een Serious Game. Een aantal ouderen kreeg de primeur om de game uit te proberen en hun mening te geven. 

Leerzaam en sociaal

De Serious Game veilig fietsen is ontwikkeld door het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland. Tijdens het spel krijgen mensen meerkeuzevragen voorgelegd in 4 categorieën: de fiets, gezondheid, verkeerskennis en vrije tijd. Alle vragen hebben betrekking op veilig en gezond blijven fietsen. Wie de meeste kaartjes weet te bemachtigen, heeft gewonnen! 

Deelnemers aan het programma Doortrappen waren uitgenodigd om als eerste het spel te spelen. De deelnemers waren enthousiast en gaven aan het leuk te vinden, Alle eerder opgedane kennis werd weer naar boven gehaald. Ook het sociale element, het met elkaar overleggen en lachen, werd zeer gewaardeerd. 

Voorkomen van ongevallen 

Het aantal verkeersslachtoffers onder de ervaren fietsers neemt de afgelopen jaren fors toe. In 2020 waren er onder fietsers 229 dodelijke slachtoffers (de helft van het totale aantal) waarvan 1/3 met een e-bike was.

Doortrappen is een programma waarbij een lokale coördinator diverse activiteiten organiseert om kennis en vaardigheden op peil te houden: zoals een fietsparcours, dode hoekvoorlichting, fysio oefeningen, groepsfietsen, verkeerskennis. Op die manier worden er tips en trucs meegegeven over hoe je als ervaren fietser ongevallen kunt voorkomen. Verschillende gemeenten in Zuid-Holland hebben aandacht voor ervaren fietsers en organiseren bijeenkomsten om mensen zo lang mogelijk mobiel te houden op een gezonde en veilige manier. Ook dit jaar zijn er weer nieuwe activiteiten.