Tags voor deze pagina:
Nieuws

Online escaperoom leert: wat je ook doet, rij niet onder invloed

Rijden onder invloed van alcohol en drugs komt vaak voor in Nederland, ook onder studenten. Om dit probleem aan te pakken, heeft TeamAlert in opdracht van ROV Zuid-Holland en de provincies Gelderland en Overijssel speciaal voor deze doelgroep een online escaperoom ontwikkeld: Escapabel.

In tien procent van de ernstige verkeersongevallen in Nederland spelen alcohol of drugs een rol. Ook studenten rijden na een feestje wel eens onder invloed van deze middelen naar huis. Om deze doelgroep weer bewust te maken van de gevaren en te oefenen met wat ze wel kunnen doen, is er door TeamAlert de online escaperoom Escapabel ontwikkeld.

Tijdens de escaperoom zijn de deelnemers met een groep vrienden op een huisfeest. Aan het einde van het feest moeten zij in drie kwartier elkaar vinden om op tijd naar huis te komen. Tijdens het oplossen van de puzzels leren de deelnemers welke vrienden mogen autorijden om iedereen veilig thuis te brengen.

Voor en door studenten

De escaperoom is ontwikkeld voor studenten uit de provincies Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland. Deze groep is ook uitgebreid betrokken bij het ontstaan en ontwikkelen van Escapabel. De eerste studenten die de online escaperoom hebben gespeeld zijn enthousiast over de herkenbaarheid en het niveau van de escaperoom.

“Ik vond hem precies uitdagend genoeg om te maken”, vertelt Sjors van Dijken, student in Leiden en assessor Extern van Leidse Studenten Spellen Vereniging Het Duivelsei. “Bij elke kamer wist weer een ander groepslid wat de bedoeling was om verder te komen. Iedereen shinede op zijn eigen manier om de escaperoom op te lossen.”

Voor Sjors is de boodschap van Escapabel helder: “Wat je ook doet, rij niet onder invloed.” Daarnaast zag hij nog een andere boodschap: “ga goed voorbereid naar een feestje. Zorg voor een slaapplek of dat je weer veilig thuis komt. Ik ben me wel al bewust van de gevaren van rijden onder invloed, maar deze escaperoom gaf me een refresher dat het echt niet oké is.”

Daar sluit Maxim Bos, student en secretaris van de Tennis Club Ludica uit Enschede, zich bij aan. “Het is altijd goed om de gevaren en wachttijden een keertje te horen. Het is een opfriscursus, veel mensen weten de dingen wel, maar toch rijdt men onder invloed.”

Zowel Sjors als Maxim zijn dus te spreken over Escapabel. “Het is een goede manier om aan studenten uit te leggen hoe je een feestje viert en veilig thuiskomt”, verklaart Sjors. “Als vereniging is het goed om bezig te zijn met rijden onder invloed”, vult Maxim aan. “Normaal gesproken organiseren we een praatje over dit onderwerp, maar dat gaat vaak rommelig en zijn studenten wat minder geïnteresseerd. De escaperoom kan je goed combineren met een activiteitenavond, waarmee je op een leuke manier aandacht kan vragen voor het probleem van rijden onder invloed.”

Zelf spelen?

Ben jij geïnteresseerd in het spelen van Escapabel? Studententeams uit de provincies Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland kunnen zich aanmelden om de escaperoom te spelen. Op 12, 13 en 14 april van 20:00 t/m 21:30 uur kan jij met jouw vrienden de uitdaging aangaan en de puzzels in Escapabel oplossen! Als je meedoet, maak je ook kans op leuke prijzen. Aan deelname zit geen kosten verbonden. Ga naar www.teamalert.nl/escapabel om je als team van drie tot en met vijf deelnemers aan te melden.