Tags voor deze pagina:
Nieuws

Met slimme tips langer veilig doortrappen

Doortrappen Spiegels

Samen met de Fietsersbond heeft het ROV Zuid-Holland tien korte instructieve filmpjes gemaakt over veilig fietsen op de elektrische fiets. TestKees van de Fietsersbond pakt verschillende onderwerpen bij de kop en geeft handige tips: waar moet je op letten bij de aanschaf van een elektrische fiets? Hoe kun je zo veilig mogelijk fietsen en welke materialen maken het fietsen comfortabeler en veiliger? De filmpjes zijn gericht op de ervaren fietser die veilig wil kunnen blijven fietsen. In 2019 overleden 57 mensen door een ongeval met een elektrische fiets. Dat is onacceptabel. Met deze filmpjes hoopt het ROV hier iets aan te doen.

TestKees

In elke film zien we TestKees van de Fietsersbond een van de onderwerpen op heldere wijze uitleggen. Zo legt hij de voor- en nadelen uit van een middenmotor en een voorwielmotor en geeft hij aan welke remmen in welke situatie goed werken. Ook geeft hij tips over het goed afstellen van het zadel en staat hij stil bij de verschillende versnellingen. Past een naafversnelling beter bij je of een derailleurversnelling? Alles bij elkaar zijn er veel opties en mogelijkheden, maar op een begrijpelijke manier loodst Kees de kijker door de keuzes die er zijn. “Met brede banden heeft u meer grip.” “Er is nu ook fietsverlichting waarmee je de weg voor je net zo goed kunt zien als in de auto.” “Monteer een spiegel want dat is handig om een blik achteruit te werpen zonder dat je je hoeft om te draaien.” Alle filmpjes zijn bedoeld om iedereen veilig en langer te laten fietsen.

Fietsvaardigheid

Naast het op orde hebben van alle materialen wordt ook ingegaan op de fietsvaardigheid. Zo kunnen fietsers hun vaardigheid verhogen op een fietsvaardigheidsparcours. Aan bod komen zaken als de onverwachte noodstop, veilig op- en afstappen, vlot en stabiel wegrijden en fietsen zonder slingeren. In verschillende gemeenten worden Doortrappen-dagen georganiseerd waar fietsers hun kennis en vaardigheden kunnen vergroten, zie www.doortrappen.nl. Doortrappen is het landelijke programma specifiek gericht op de ervaren en seniore fietser.