Tags voor deze pagina:
Nieuws

Drukbezocht symposium ‘Verkeersveiligheid, wat is het jou waard?’

Vertegenwoordigers bij een verkeersveiligheidsymposium. Logo's van deelnemende bedrijven worden getoond die een Punt Van Nul maken.

Bierbrouwerij De Prael bood op maandag 9 september de onverwachte setting voor een ontmoeting tussen professionals en betrokken uit de gehele provincie Zuid-Holland rond de aanpak ‘Maak een punt van nul’. Vertegenwoordigers van onder andere Renewi, Van der Velden ’t Veentje, Team Intro, de Peuterhoeve, FC Dordrecht, KR Communicatie, De Prael en Vitamine en Zo maakten met wethouder mobiliteit Robert van Asten van de gemeente Den Haag een statement: “wij willen de aandacht voor verkeersveiligheid in onze organisaties borgen en maken zo met elkaar een punt van nul van het streven naar nul verkeerslachtoffers.”  

Verkeersonveiligheid is een groeiend probleem en raakt iedereen. In Zuid-Holland komen dagelijks 15 mensen niet veilig aan op hun bestemming door een verkeersongeval. Zij raken erstig gewond of overlijden. Een groot deel van de verkeersongevallen komt voort uit onveilig gedrag. De partners in de aanpak ‘Maak een punt van nul’ willen verkeersveilig gedrag tot norm maken. Ieder slachtoffer is er immers een teveel.

Symposium

Tijdens het symposium zijn kennis en ideeën uitgewisseld om verkeersveiligheid een extra impuls te geven door meer partijen actief te betrekken. Zo presenteerden Rotterdam en Den Haag op welke manier zij verkeersveilig gedrag in de stad stimuleren en deelden organisaties die actief zijn met pilotprojecten rond ‘Doortrappen’ voor oudere fietsers welke lessen zij hebben voor andere gemeenten. Werkgevers kregen kennis en inspiratie mee om de eigen medewerkers meer bewust te maken van verkeersveiligheid, door andere MONO te rijden of andere middelen van de Menukaart Verkeersveiligheid in te zetten. Peter van der Knaap (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) presenteerde de wetenschappelijke inzichten rond de economische waarde van verkeersveiligheid. Voor betrokkenen bij kinderopvang, onderwijs en sport was er informatie om verkeersveiligheid in hun werk een plek te geven, bijvoorbeeld door ouders nog meer te betrekken. Maatschappelijke organisaties, overheden en bedrijven brachten met recente ervaringen in kaart op welke manier overheid en omgeving zo goed mogelijk kunnen samenwerken.

Themaweek

Het symposium vormde de opmaat voor de themaweek ‘Maak een punt van nul  die aanstaande zaterdag 14 september start. Overheden, scholen, ondernemers en anderen zullen in aankomende week allerlei activiteiten ontplooien om samen zoveel mogelijk aandacht voor verkeersveiligheid te vragen en de gezamenlijke inzet zichtbaar te maken.