Tags voor deze pagina:
Informatie

Snelheid

Te hard rijden is een verkeersovertreding en levensgevaarlijk. Het vergroot de kans op ongelukken en maakt de gevolgen ernstiger. Als iedereen zich aan de maximale snelheid houdt, neemt het aantal gewonden in het verkeer af met 25% tot 30%.

Wat zijn de risico’s?

Rijd je (te) hard en moet je een noodstop maken? Dan duurt het even voor je stilstaat. Dit komt onder andere door je reactietijd. Wanneer je schrikt duurt het nog ongeveer een seconde voor je remt. Je rijdt dus nog meters door op volle snelheid. Hoe harder je rijdt, hoe langer je remweg wordt en hoe meer schade je kunt aanrichten.

  • De kans op overlijden is voor een voetganger drie keer zo groot is bij een aanrijding met 50 km/uur dan met 30 km/uur.
  • Bij een botsing met een auto die 50 km/u rijdt, heeft een voetganger 85% kans op overleven. Bij eenzelfde botsing met 80 km/u overleeft slechts 40%.
  • De remweg neemt flink toe als je harder rijdt: rij je 2 keer harder dan je mag, dan is je remweg 4 keer zo lang. Rij je 3 keer harder dan is toegestaan, dan is je remweg 9 keer zo lang. Je remweg wordt nog langer als de weg nat is.
  • Ongeveer 1 op 3 dodelijke verkeersongevallen is gerelateerd aan snelheid.
  • Boetes voor te hard rijden kunnen in de honderden euro’s lopen. Daarnaast loop je een risico voor inname van je rijbewijs.

Wat kan jij doen?

  • Rijd niet harder dan de maximumsnelheid en pas je snelheid naar beneden aan bij drukte op de weg of slecht weer (regen, ijzel, sneeuw etc.).
  • Rijd rustig op plekken waar kwetsbare verkeersdeelnemers rijden, zoals kinderen en fietsers.
  • Rem rustig en houd voldoende afstand.

Wil je meer weten over hulpsystemen in je auto en hoe deze wel kunnen helpen de maximumsnelheid aan te houden? Lees meer op onze pagina over Advanced Driving Assistance Systems (ADAS)

Voor organisaties, gemeentes, scholen en verenigingen

Als organisatie, gemeente, sportvereniging of school sta je midden in de samenleving. Dat betekent dat jij impact kan maken op verkeersveiligheid. Dat kan heel eenvoudig met onze toolkit vol activiteiten en communicatiemiddelen, zoals posters, flyers en kant-en-klare content voor op de socials.


Doe mee! Samen maken we een punt van nul!

Tip: Er zijn speciale toolkits beschikbaar voor woonwijken en ook voor bedrijventerreinen.


De campagne Snelheid is landelijk op initiatief van het ministerie van I&W. Klik hier om naar de pagina van de landelijke campagne te gaan.