Elk jaar bij de start van het nieuwe schooljaar vragen we extra aandacht voor schoolgaande kinderen en jongeren. Kinderen en ouders gaan een nieuwe ervaring aan: vaak ook in het verkeer. Dit betekent helaas ook dat in deze tijd van het jaar meer kinderen en scholieren betrokken zijn bij ongevallen.
Het schooljaar start op 21 september 2025. Dat is dan ook de start van de Maand van de Veilige Schoolomgeving.
We richten ons op de weggebruikers in de schoolomgeving. Dat zijn kinderen, jongeren, ouders en leerkrachten en alle anderen die eraan kunnen bijdragen dat de schoolomgeving veilig wordt.
Thema basisschool: Doe mee! Samen meters maken
Het thema voor de basisschoolleerlingen dit jaar is: Doe mee. Samen meters maken! Door elke dag met je kind naar school te lopen of te fietsen leert het kind om veilig en gezond deel te nemen aan het verkeer. Daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. Veilig deelnemen aan het verkeer is een Doe-ding! Als je het vaak doet, leer je geleidelijk hoe je zelfstandig veilig kan bewegen in het verkeer. Vanaf de start middelbare school treedt een nieuwe fase in. Ook dan blijven opvoeders actief en alert. De route is weer anders en meestal langer. De kinderen zijn vaker afgeleid door smartphone, muziek en leeftijdgenoten en zoeken de grenzen op, ook in het verkeer. Het is ook in deze fase heel belangrijk in gesprek te blijven met je kind over veiligheid in het verkeer en zelf het goede voorbeeld te geven.
Alle kinderen en jongeren veilig naar school, en onderweg. Daar draait het om in deze themamaand.
Thema Voortgezet onderwijs: Doe mee! Ouder – kind deal
Het thema voor de bovenbouw van de basisschool en het voortgezet onderwijs is: Doe mee! Sluit een ouder – kind deal af. Hierin maken volwassenen en kind gezamenlijk afspraken over verkeersveilig gedrag. Jouw kind stopt de smartphone onderweg in de rugtas en jij als opvoeder gebruikt de telefoon ook niet in de auto of op de fiets. En dat geldt natuurlijk ook voor andere overtredingen, rijden zonder helm op de scooter, op de stoep fietsen of door rood licht rijden. Goed voorbeeld…
Ook daarna blijft begeleiding belangrijk. Ook voor jongeren die zich voorbereiden op bromfiets- of autorijden en zelfs degenen die al in het bezit zijn van een rijbewijs hebben de coaching en het goede voorbeeld van hun opvoeders nodig, ook al lijkt dat misschien niet altijd zo.

Doe mee!
Voor deze themamaand is er communicatiemateriaal en lespakketten beschikbaar. Deze zijn opgenomen in de toolkit. We maken het daarmee makkelijk om mee te doen.
En het gaat om mee doen. Samen maken we de schoolomgeving veilig.
We delen graag verhalen en beelden van alle initiatieven. Heb je een leuke impressie van een actie? Laat het ons weten via informatie@rovzh.nl