Wat zijn de risico’s
Wie slecht zichtbaar is, loopt meer risico. Fietsers zonder verlichting hebben 20% meer kans op een ongeluk. Vooral tijdens de schemering en bij slecht weer gebeuren veel ongelukken omdat mensen elkaar niet op tijd zien. Ook automobilisten met vieze of beslagen ruiten en bestuurders met een vies helmvizier of scooterscherm vormen een gevaar.
- 15% van de fietsers zonder verlichting heeft een bijna-ongeval gehad en 5% van fietsers zonder verlichting heeft een fietsongeval gehad.
- Boetes voor ontbreken van verlichting kunnen oplopen tot 75 euro.
- Ook reflectoren op je fiets zijn verplicht voor goede zichtbaarheid: een rode reflector aan de achterzijde, en gele reflectoren aan de trappers of wielen. Heb je geen goede reflectoren op de fiets? Dan kun je een boete krijgen van 45 euro.
- Als automobilist ben je verplicht te zorgen voor goed zicht tijdens het rijden. Rij je bijvoorbeeld met beslagen ruiten of ruiten met ijs. Dan kun je een boete krijgen van 490 euro.
Wat kan jij doen?
- Voetgangers:
Draag lichte of reflecterende kleding, een reflecterende band of een ledlamp als je in het donker of in de regen op pad gaat. - Fietsers:
Controleer je verlichting en doe je lampen aan als je in het donker of regen fiets. Draag lichte of reflecterende kleding, een reflecterende band en zorg voor reflectoren op trappers, banden en achterop de fiets. - Scooter- en motorrijders:
Houd je lichten, helmvizier en windscherm schoon voor goed zicht en draag reflecterende of lichte kleding in het donker. Zorg daarnaast voor een regenafstotende sticker of spray op je scooterscherm, zodat je ook bij regen goed zicht hebt. - Automobilisten:
Zorg voor schone ruiten, gebruik de juiste en goed afgestelde verlichting en wees in het donker extra alert op voetgangers en fietsers in het verkeer.
Voor organisaties, gemeentes, scholen en verenigingen
Als organisatie, gemeente, sportvereniging of school sta je midden in de samenleving. Dat betekent dat jij impact kan maken op verkeersveiligheid. Dat kan heel eenvoudig met onze toolkit vol activiteiten en communicatiemiddelen, zoals posters, flyers en kant-en-klare content voor op de socials.
Doe mee! Samen maken we een punt van nul!

De campagne AAN is landelijk op initiatief van het ministerie van I & W. Klik hier voor de pagina van de landelijke campagne.