SCHOOL op SEEF
Het programma voor verkeersveiligheid op en rond basisscholen biedt een schat aan middelen voor de aanpak in het primair onderwijs.
We lichten er een aantal uit:
Schoolroute.nl
Met deze digitale methode breng je de knelpunten op de school-thuisroute samen met leerlingen zelf in kaart. Het programma biedt de mogelijkheid de resultaten educatief in te zetten en deze te delen met de gemeente. Zo kan de gemeente de inzichten van een belangrijke groep weggebruikers gebruiken in de eigen plannen.
Verkeerskunsten
Als het aankomt op het aanleren van de vaardigheden om de schoolroutes veilig te gebruiken biedt deze praktische methode een complete doorgaande leerlijn voor de groepen 1 tot en met 8.
10-stappenaanpak
Als je in je aanpak wilt focussen op het primair onderwijs is de 10-stappenaanpak een handig instrument voor gemeenten en scholen om structuur te brengen in de aanpak.
De verkeersleerkracht
Deze bovenschools aangestelde vakleerkracht helpt scholen op weg bij het invullen van de praktische lessen en de oudercommunicatie. Je leest meer over de verkeersleerkracht en de manier om met hem of jaar samen te werken op deze pagina.
Kijk voor meer informatie over alle mogelijkheden van SCHOOL op SEEF op deze pagina
TotallyTraffic
Ook het programma voor verkeersveiligheid in het voortgezet onderwijs biedt een schat aan middelen, die kunnen worden ingezet in je aanpak. Een enkele is geschikt als bouwsteen voor het inrichten van een veilige schoolomgeving, andere zijn juist bedoeld voor het aanleren van veilig gedrag op de schoolroute.
Schoolroute.nl
Ook voor brugklassers in het voortgezet onderwijs is deze digitale methode goed om de knelpunten op de school-thuisroute samen met leerlingen zelf in kaart te brengen.
Jouw route jouw keuze
Tijdens deze interactieve les gaan leerlingen onder leiding van een gastdocent met behulp van stemkastjes of stemkaartjes reageren op foto’s, stellingen en filmpjes over verkeerssituaties in de directe schoolomgeving en over het eigen verkeersgedrag. Daarnaast komen algemene thema’s zoals fietsverlichting, de dode hoek en het telefoneren op de fiets aan bod.
School-thuisroute
Tijdens deze les gaan brugklassers onder leiding van de eigen docent met het onderwerp aan de slag. De les maakt de jongeren bewust van hun nieuwe rol en taken in het verkeer. Nu zij op een andere school zitten en in een andere levensfase komen, worden aan hen andere eisen gesteld wat betreft kennis, houding en gedrag in het verkeer.
Op de website van TotallyTraffic vind je nog zes andere lessen, die met het gedrag op de schoolroute te maken hebben.
Overige projecten
Project ‘Veilige schoolomgeving’
Tijdens dit project helpt VVN scholen en gemeenten met praktische tools of een uitgebreider traject.
Veilige beweegvriendelijke schoolomgeving
Onder deze noemer werken Fietsbond, Wandelnet, JOGG-coaches en Kenniscentrum Sport en Bewegen aan een schoolomgeving die veilig en beweegvriendelijk is. Op de website vind je tools en inspiratie.
Leer in het Verkeer
Dit project voor de jongste kinderen in het basisonderwijs bevat een integrale mix van middelen: van materialen om de schoolomgeving herkenbaar te maken tot materialen voor verkeerseducatie en oudercommunicatie. Je leest er meer over op deze pagina.
CROW-toolkit
Een volledig overzicht van landelijk goedgekeurde educatieve middelen rond de schoolomgeving vind je op deze website. Je kunt er filteren naar doelgroep en onderwerp.
Terug naar het Kennisdossier