Tags voor deze pagina:
Informatie

Toolkit GOW30 Toolkit

De gereden snelheid heeft veel invloed op verkeersveiligheid. Zo zorgt een paar km/uur te hard rijden al voor een langere remweg, terwijl de reactietijd van de verkeersdeelnemer hetzelfde blijft. Binnen de bebouwde kom kan je verlagen naar 30 km/u.

Voor gemeenten die wegen binnen de bebouwde kom verlagen van 50 naar 30 km/u heeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een toolkit ontwikkeld met campagnemateriaal.

Het aantal verkeersovertredingen stijgt de afgelopen jaren, ook als je kijkt naar de hoeveelheid snelheidsovertredingen. Zo was er tussen 2021 en 2022 een stijging van 6,5% te zien in de hoeveelheid snelheidsboetes die werden opgelegd na controle met een flitspaal (CBS). Het aantal verkeersslachtoffers neemt de afgelopen jaren helaas ook toe (SWOV).

Gemeenten kunnen de snelheid binnen de bebouwde kom verlagen van 50 km/u naar 30 km/u. Het doel is een veilige(re) verkeerssituatie te creëren voor met name fietsers en voetgangers. Dit bevordert de verkeersveiligheid en leefbaarheid. Het is niet vanzelfsprekend dat weggebruikers hun snelheid verlagen en hun gedrag aanpassen als een nieuwe snelheidslimiet wordt ingevoerd. Op verzoek van gemeenten heeft IenW nu een toolkit ontwikkeld die gemeenten kunnen gaan gebruiken.

Algemeen

  • Het campagnemateriaal vormt een aanvulling op het bestaande communicatiemateriaal voor 30 km/u in de toolkit.
  • Het materiaal is bedoeld voor lokale communicatie door gemeenten en regionale overheden, niet als communicatieboodschap vanuit de Rijksoverheid.
  • Gemeenten bepalen zelf of, wanneer en welk communicatiemateriaal zij gebruiken. Dit materiaal is niet gebonden aan een specifieke campagneperiode.
  • Het campagnemateriaal bestaat uit posters, online video’s en zowel korte als lange communicatieteksten over GOW30.
  • Bij het ontwerp van de uitingen is gekozen om de nadruk te leggen op de wijziging: 50 wordt 30. De uitingen hebben daarom een zakelijke en eenvoudige uitstraling.

Posters

  • Voor gemeenten die stap voor stap wegen naar (GOW) 30 km/u omzetten zijn de posters “50 km/u wordt 30 km/u op deze weg” (voor de snelheidsaanpassing) en “50 km/u is nu 30 km/u op deze weg” (na de snelheidsaanpassing) het meest passend. Het is van belang dat de posters worden geplaatst bij de specifieke weg of wegen waar dit van toepassing is.
  • Voor gemeenten die meerdere wegen tegelijk naar (GOW) 30 km/u omzetten, zijn de posters “50 km/u wordt 30 km/u op steeds meer wegen” (voor de snelheidsaanpassing) en “50 km/u is nu 30 km/u op steeds meer wegen” (na de snelheidsaanpassing) het meest passend. Gezien deze posters een meer algemene communicatieboodschap bevatten, hoeven deze posters niet per se bij een weg te worden geplaatst die 30 km/u wordt of is geworden.
  • Als GOW30 wordt ingevoerd op een lange route is het aan te bevelen om het communicatiemateriaal bij herhaling te plaatsen (herinneren en volhouden).
  • Gemeenten die een gemeentelogo op de poster willen toevoegen wordt aangeraden om deze rechtsboven op de poster te plaatsen.

Online video’s

  • Gemeenten kunnen de twee online video’s inzetten voor een algemene online communicatie over de uitbreiding van het aantal 30 km/u wegen in de gemeente. Het filmpje met de boodschap “wordt op steeds meer wegen” is geschikt voordat de snelheidslimiet op wegen naar 30 km/u wordt omgezet. Het filmpje met de boodschap “is nu op steeds meer wegen” is geschikt nadat de snelheidslimiet op wegen naar 30 km/u is omgezet. De video’s zijn minder geschikt indien slecht een enkele extra weg naar 30 km/u wordt omgezet.
  • Hieronder zijn twee tekstsuggesties toegevoegd die bij de video’s kunnen worden geplaatst. Dit zijn slechts suggesties, deze kunnen worden aangepast aan de lokale situatie door bijvoorbeeld de gemeentenaam toe te voegen een link naar de gemeentelijke website.
  • Tekstsuggestie bij video ‘wordt’: Op steeds meer wegen in onze gemeente verandert de maximumsnelheid van 50 km/u naar 30 km/u. Misschien even wennen, maar wel zo veilig! Bijvoorbeeld voor de scholieren, fietsers, en spelende buurtkinderen die ook van deze routes gebruikmaken. Meer informatie is te vinden op de gemeentelijke website.
  • Tekstsuggestie bij video ‘is nu’: Op steeds meer wegen in onze gemeente is de maximumsnelheid veranderd van 50 km/u naar 30 km/u. Misschien even wennen, maar wel zo veilig! Bijvoorbeeld voor de scholieren, fietsers, en spelende buurtkinderen die ook van deze routes gebruikmaken. Meer informatie is te vinden op de gemeentelijke website.

Basisteksten

  • De basisteksten kunnen gemeenten helpen bij het communiceren over GOW30 en de 30 km/u wegen binnen de eigen gemeente, bijvoorbeeld voor een bericht op de gemeentelijke website.
  • De basisteksten zijn beschikbaar in zowel een korte als een lange versie en kunnen worden aangepast aan de lokale situatie. Ze staan in een Word-bestand zodat gemeenten zelf kunnen bepalen welke versie het beste past en het ook mogelijk is alleen delen te gebruiken.

Ter achtergrond

  • In het communicatiemateriaal ligt de focus op de effectiviteit van de communicatieboodschap (leesbaarheid, zichtbaarheid en herkenbaarheid), dat is de achtergrond waarom de wegen in de communicatie uitingen niet de GOW30 inrichting bevatten (maar zwart asfalt en midden geleiding).
  • Het communicatiemateriaal bevat geen verkeersborden om te voorkomen dat de Intelligente Snelheidsassistentie (ISA) het communicatiemateriaal op straat kan aanzien als werkelijke verkeersborden.

Tips

  • Het communicatiemateriaal is ondersteunend aan de verkeerssituatie op de weg. Voor het veranderen van gedrag is een geloofwaardige en herkenbare weginrichting cruciaal.
  • Op en rond de weg is meer mogelijk om weggebruikers te attenderen of te herinneren aan de nieuwe snelheid, zoals 30 markering op het wegdek, plaatsen van banners, etc.,; uiteraard zonder dat het teveel afleidt. Een wegbeheerder kan dit naar eigen inzicht invullen.
  • De communicatiemix kan worden ingezet en aangepast afhankelijk van de inrichting en omvang van het gebied wat een nieuwe snelheid krijgt. Ideeën als een kick-off van de campagne, actieweek of opening door een wethouder kan meer aandacht genereren voor de boodschap. Ook op een ludiekere manier kan de boodschap worden neergezet, bijvoorbeeld inwoners die 30 jaar zijn of op huisnummer 30 wonen krijgen een bloemetje etc.). Uiteraard hangt dit af van de doelgroep, draagvlak en weerstand binnen de gemeente. Een communicatie- of gedragsadviseur kan hierbij helpen.

Download de toolkit middelen via onderstaande knoppen:


Wil je meer weten over de middelen? Neem contact op met het Ministerie van I&W per mail