Effectmeting: de vijf stappen - Maak Een Punt Van Nul
Tags voor deze pagina:
Informatie

Effectmeting: de vijf stappen

Effectmetingen zijn onmisbaar voor het verbeteren van verkeersveiligheid. Ze geven inzicht in wat werkt, wat beter kan en waar we de grootste impact maken. Door te meten wat onze interventies opleveren, scherpen we onze doelen aan en zetten we onze middelen effectiever in om uiteindelijk nul verkeersslachtoffers te realiseren.

Close-up van een verkeersbord waarop te zien is dat fietser de groene pijl moeten volgen als ze willen oversteken

Zonder meetbare resultaten is het lastig om te weten of een aanpak succesvol is. Effectmetingen helpen om toekomstige interventies te verfijnen en laten zien welke investeringen in verkeersveiligheid welke resultaten opleveren.

Vijf stappen voor het uitvoeren van een effectmeting

We hebben verschillende effectmetingen begeleid. Onze ervaring leert dat er vijf stappen zijn die je zelf – of in samenwerking met een gespecialiseerd bureau – kan doorlopen:

  1. Verwoord probleem- en doelgedrag, exacte doelgroep en omstandigheden van het probleemgedrag.
    • Wat wil je precies aanpakken? Welke veranderingen wil je zien bij de doelgroep? Stel concrete doelen op, zoals gewenst gedrag, kennis of vaardigheden. Als je een foto zou maken van het gewenste gedrag? Hoe zou die er uit zien?
    • Beschrijf daarnaast je doelgroep (bijvoorbeeld leeftijd, woonplaats of opleidingsniveau) en de omstandigheden (zoals schoolomgeving of werkplek) die invloed kunnen hebben op de resultaten.
  2. Bedenk wat je wilt meten: Kennis? Intenties? Vaardigheden?
    • Wil je kennis, intenties of daadwerkelijk gedrag meten? Het is belangrijk om vooraf te bepalen wat je wilt meten, zodat je het juiste meetinstrument kiest. Denk hierbij ook aan de lange termijn.
  3. Kies een passend meetinstrument (enquête, telling, observatie).
    • Afhankelijk van wat je wilt meten, kun je verschillende instrumenten gebruiken. Enquêtes zijn nuttig wanneer je bijvoorbeeld kennis of intenties wil meten. Terwijl tellingen en observaties zinvol zijn om na te gaan of het gedrag daadwerkelijk veranderd is.
  4. Voer een nul- en nameting(en) uit en denk goed na over de meetmomenten.
    • Een nulmeting is essentieel om een basislijn vast te stellen van het gedrag, de kennis of de vaardigheden van je doelgroep vóór de interventie. Door deze te vergelijken met de nameting, kun je bepalen of je doel is behaald en de effectiviteit van de interventie beoordelen.
  5. Trek conclusies, deel ze en vertaal ze in nieuwe plannen of activiteiten.
    • Na het verzamelen van de gegevens is het belangrijk om conclusies te trekken en deze te vertalen naar concrete acties. Wat werkte goed? Wat kan beter? Gebruik deze inzichten om je aanpak te verbeteren of nieuwe interventies te ontwikkelen.
    • Deel je inzichten met collega’s, leidinggevenden, vakbladen en anderen. Zij kunnen je inzichten gebruiken en helpen om je interventie verder te verfijnen.

Verbetering en verantwoording

Effectmetingen zijn onmisbaar voor een doelgerichte aanpak van verkeersveiligheid. Ze helpen niet alleen bij het behalen van de gewenste resultaten, maar zorgen er ook voor dat we onze activiteiten kunnen verantwoorden en bijsturen waar nodig. Door regelmatig te meten, zorgen we ervoor dat onze inspanningen daadwerkelijk bijdragen aan een veiliger Zuid-Holland.

Inspiratie

Inspiratie opdoen? Blader eens door het Rijk aan gedragsinzichten van Behavioural Insights Netwerk Nederland (te downloaden via hun kennisbank). Zo vind je in de 2023 editie verschillende verkeersveiligheidsinterventies mét effectmeting. Bijvoorbeeld Verkeersveilig gedrag op de N36 (pagina 49) en Minder gevaarlijke situaties voor fietsers (pagina 52).

Meer weten? Neem dan contact op via informatie@rovzh.nl.