Tags voor deze pagina:
Nieuws

Oekraïense vluchtelingen veilig op weg na verkeerslessen in Hoeksche Waard

Zijn de verkeersregels in Oekraïne hetzelfde als in Nederland? Ja en nee. Een rood stoplicht betekent ook in Oekraïne: stoppen! Maar heel wat verkeersborden en -regels in Nederland zijn nieuw voor Oekraïners. Gemeente Hoeksche Waard en Verkeersschool Van der Bilt trokken samen op om Oekraïense vluchtelingen bij te scholen. Na twee drukbezochte en succesvolle verkeerslessen, is deelnemen aan het verkeer voor een grote groep Oekraïners een stuk veiliger geworden.

Foto met de deelnemers aan de verkeersles

“Veel Oekraïners zijn halsoverkop met hun auto naar Nederland gevlucht en mogen hier rijden met hun Oekraïense rijbewijs. Maar verkeersborden, voorrangsregels en 30 km-zones zijn nieuw voor hen”, vertelt Désirée Spies, die zich als projectleider bij de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid (RPV) inzet voor veilig verkeer in de regio Hoeksche Waard.

Op zoek naar een oplossing

Gemeente Hoeksche Waard telt twee opvanglocaties voor gevluchte Oekraïners; in Piershil en Strijen. Toen één van de medewerkers Spies vroeg of de RPV verkeerslessen kon verzorgen, moest ze aanvankelijk “nee” zeggen. Maar ze liet het daar niet bij. “Verkeersveiligheid is cruciaal voor Oekraïners én andere weggebruikers. Ik ben dus direct op zoek gegaan naar een oplossing.” Via ROV Zuid-Holland kwam ze uit bij Verkeerschool Van der Bilt, ambassadeur van ‘Maak een punt van nul’.

Lesgeven en veiligheid zit in het DNA

Spies nam contact op met Rajshree van der Bilt-Bahadoer, die samen met haar man directeur is van Verkeersschool Van der Bilt. Zij bleek de juiste persoon om te vragen of ze iets voor de Oekraïense mensen kon betekenen. Verkeersles geven en veiligheid zitten in haar DNA. Van der Bilt-Bahadoer: “Ik ben geboren op de achterbank van een lesauto… echt! Mijn ouders waren allebei rijinstructeur en hadden samen een rijschool. Ook mijn partner komt uit een rijschool gezin en samen hebben we nu onze eigen verkeerschool.”

Over de vraag of ze les wilde geven aan Oekraïense vluchtelingen, hoefde Rajshree geen seconde na te denken: “Als ambassadeur van ‘Maak een punt van nul’ willen we zo snel mogelijk naar nul verkeersslachtoffers. Gelukkig had ik binnen een dag iemand in mijn netwerk gevonden die les kon geven in de Oekraïense taal. Bij Van der Bilt doen we wel vaker bijzondere opleidingen. We hebben er dus ervaring mee. Zelf ben ik vooral bezig geweest met het voorbereiden van een speciale verkeersles voor de groep vluchtelingen. De les zelf is verder verzorgd door ons docententeam.”

Quizvragen

Om uit te vinden wat het kennisniveau was, werden in de les eerst wat quizvragen over verkeerssituaties gesteld. “Dat maakte het meteen interactief en bovendien duidelijk wat mijn collega’s wel en niet moesten behandelen. Rood licht kennen ze ook in Oekraïne. Maar de regels voor voorrang, parkeren en in- en uitvoegen hadden wel wat toelichting nodig. Omdat er in de Hoeksche Waard veel dijken zijn, hebben we ook uitgelegd hoe je daar veilig overheen kan rijden. En we hebben aandacht besteed aan de regels die gelden voor rijbewijzen en de registratie van voertuigen hier in Nederland.”

Iedereen mag profiteren van het succes

De opkomst bij de verkeerslessen was groot, en door de vele vragen liep het programma wat uit. “Dat zegt veel over de interesse en het succes van dit initiatief”, vertelt Spies. “We hebben echt iets goeds neergezet met elkaar. Dat is ook gaan rondzingen binnen de veiligheidsregio. Zij hebben ons samen met Van der Bilt uitgenodigd om te vertellen wat we gedaan hebben. Met als resultaat dat een deel van de gemeentes in Zuid-Holland via de RPV nu vergelijkbare lessen kan regelen. We hebben een wiel uitgevonden waar gemeentes van kunnen profiteren. Er zijn in Nederland namelijk meer dan 100.000 Oekraïense vluchtelingen die allemaal veilig moeten kunnen deelnemen aan het verkeer.”

Verkeersveiligheid maak je samen

Ook ambassadeur Van der Bilt-Bahadoer heeft ervaren dat de deelnemers razend enthousiast waren. “Iedereen deed actief mee en na afloop vertelden ze dat ze er echt wat aan hebben gehad. Daar doen we het voor. Het maakt niet uit wie je bent en waar je vandaan komt, verkeersveiligheid maak je samen.”