Tags voor deze pagina:
Campagne

Modder op de weg

Vanaf augustus tot en met oktober is het oogsttijd. Oogsten, ploegen, bemesten, zaaien, maaien: landbouwers zijn druk aan het werk op het land. Hierdoor ligt in het buitengebied soms modder op de weg. Vooral in combinatie met een regenbui leidt dit tot een glad wegdek en slipgevaar.

In de oogsttijd is er meer dan anders landbouwverkeer op de weg. Gewassen worden van het land gehaald en auto’s rijden daarvoor af en aan. Het kan gebeuren dat er daarbij modder op de weg komt. Het lukt niet altijd om die modder ook direct weer weg te halen.

Zeker in combinatie met nat weer kan de weg dan glad worden. Dit geeft slipgevaar.
De oogsttijd vraagt daarom om extra oplettendheid. Ligt er modder op de weg: rij dan voorzichtig, neem gas terug of stap af als je op de fiets of de scooter bent.

Signaleren en schoonmaken

De veroorzakers van de modder zijn verplicht om de weg zo veilig mogelijk te houden. Ze plaatsen waarschuwingsborden als de kans op modder aanwezig is en maken de weg zo snel mogelijk weer schoon. Door drukke werkzaamheden kan er toch wat modder liggen of wordt er nog gewerkt aan het schoonmaken van de weg. 

Bekijk de informatie en het filmpje van Cumela met instructie over de geldende regels en een stappenplan:

Bekijk ook de informatie van het Waterschap Hollandse Delta:

Campagne Modder op de weg

Naast borden langs de weg is er ook andere communicatie gericht op de weggebruikers beschikbaar. Met de campagne ‘Modder op de weg’ informeren we zoveel mogelijk automobilisten, fietsers, scooterrijders en andere weggebruikers over het risico van slipgevaar in oogsttijd.

Weggebruikers krijgen het advies om hun snelheid aan te passen en om de landbouwvoertuigen de ruimte te geven. De campagne vraagt om onderling begrip. 

Meedoen?

Je kunt op de volgende manieren meedoen aan de campagne ‘Modder op de weg’:

  • Plak de stickers.
  • Hang de poster(s) op.
  • Gebruik de herkenbare borden om weggebruikers te informeren dat er modder op de weg kan liggen. Maak nu gebruik van een aantrekkelijke korting bij aanschaf.

Ga naar het bestelformulier voor de materialen: Bestelformulier.

Kijk ook in de toolkit Modder op de weg voor de downloadbestanden van de poster en de sticker. Ga naar de pagina met materialen.

Partners campagne Modder op de weg